- Advertisement -

Čampara: Zgroženi smo snimkom, potrebno donijeti odluku o suspenziji

Preporučujemo

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara oglasio se saopćenjem za javnost nakon objave snimka na kojem se vidi načelnik Sektora uniformisane policije FUP-a Zoran Čegar kako primjenjuje fizičku silu prema mladiću koje ne pruža otpor.

U saopćenju za javnost, Čampara je izjavio kako je drsko i nepropisno ponašanje Zorana Čegara nanijelo ogromnu štetu ugledu Federalne uprave policije.

– Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova (FMUP) najoštrije osuđuju svaki vid policijske brutalnosti. Zgroženi smo snimkom koji su jučer objavili bosanskohercegovački mediji, a na kojem se vidi eklatantan primjer policijske brutalnosti i teške zloupotrebe uniforme Federalne uprave policije (FUP) od načelnika Sektora uniformisane policije FUP-a Zorana Čegara – rekao je Čampara.

Također, on je pozvao zamjenika direktora FUP-a da donese odluku o suspenziji Čegara.

– Drsko i nepropisno ponašanje Zorana Čegara nanijelo je ogromnu štetu ugledu FUP-a zbog čega pozivam zamjenika direktora FUP-a Ensada Kormana da poduzme zakonom propisane mjere i donese odluku o suspenziji načelnika Sektora uniformisane policije, ali i da se odredi u odnosu na sramotno ponašanja policijskih službenika Nedžada Kalabušića i Latifa Kabaša koji su nijemo posmatrali maltretiranje mladića – ističe federalni ministar.

Naglašava kako građani nisu zaslužili da policijski službenici primjenjuju na njima silu.

– Naši građani nisu zaslužili da bilo koji policijski službenik neosnovano nad njima primjenjuje sredstva prisile. FUP se mora jasno distancirati od devijantnih ponašanja pojedinaca i poslati poruku građanima Bosne i Hercegovine kako policijska brutalnost neće biti tolerisana bez obzira u kojem činu se nalazio policijski službenik. Ohrabrujem Jedinicu za profesionalne standarde FUP-a da profesionalno i bez pritisaka sprovede interni postupak u odnosu na načelnika Sektora uniformisane policije FUP-a, a zamjenika direktora FUP-a da transparentno obavijesti javnost o ishodu internog postupka – izjavio je Čampara.

Na kraju, Čampara pojašnjava kako je suspenzija službenika FUP-a u isključivoj nadležnosti direktora, odnosno njegovog zamjenika.

– Prema Zakonu o policijskim službenicima FBiH suspenzija policijskih službenika FUP-a u isključivoj je nadležnosti direktora, odnosno u ovom slučaju zamjenika direktora FUP- a zbog čega pozivam Ensada Kormana da stane u zaštitu integriteta policije u Federaciji BiH – stoji u saopćenju za javnost federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Efendić: Članove Predsjedništva BiH ne biraju Hrvati, Bošnjaci ili Srbi, nego građani BiH

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić oglasio se na svom Facebook profilu povodom rasprava o izbornom sistemu u BiH...