Čavalić: Većina i dalje postoji, malo nas brine nepredvidljivo ponašanje SDP-a

Preporučujemo

Admir Čavalić, zastupnik SBiH u Parlamentu FBiH govorio je sinoć za N1 o trenutnim odnosima u koaliciji “Osmorke” nakon današnjeg sastanka i obraćanja medijima Nermina Nikšića.

Postoji li sada većina na nivou FBiH?

Postoji i mislim da je to zaključak današnjeg sastanka, to će se formalizirati do ponedjeljka kao što je gospodin Nikšić najavio kroz potpise samih parlamentaraca. Procjena je nekih 54 do 60 sa HDZ-om i partnerima, dakle neka stabilna većina na nivou FBiH. To se demonstriralo na prvom testu, izboru radnih tijela, drugi test je bio u vidu amandmana na budžet i evo sada smo imali neki prvi ozbiljniji test, mislim da je danas uspješno savladan“, kazao je Čavalić.

Koliko članova broji vladajuća koalicija?

Da, ostaje dio šire koalicije. Pokret za nove generacije nije imao vlastitog predstavnika u Zastupničkom domu PFBiH i mi sada kada prebrojimo te ruke, svejedno da li je formalno ZNG tu ili nije, jer faktički ranije nisu bili pristuni tu“.

Ako većina nije upitna, kada se kreće sa tim aktivnostima?

Vi znate da imamo otežavajuće okolnosti koje su vezane za Dom naroda, u kontekstu Kluba Bošnjaka, odnosno izbora potpredsjednika FBiH. Aktivnosti mogu krenuti čim prije što se tiuče parlamentarne većine, ali činjenica je da određeni politički subjekti mogu blokirati formiranje te većine. Vidjet ćemo kako će se ta enigma riješiti. Što se tiče SBiH ne možemo uticati mnogo na navedeno, SDP činjenica jeste lider je procesa kada je riječ o Osmorci i zato nas je iznenadila malo reakcija od petka“, smatra Čavalić.

Da li je reakcija SDP-a opravdana?

Apsolutno neopravdana. U kontekstu SBiH i NES-a mi smo se držali vlastitog dogovora i znalo se već dva mjeseca ranije da će gospodin Smajić ili neko iz SBiH ili NES-a biti delegat na državnom nivou. Sama činjenica da smo taj nivo kao Osmorka napustili i dali do znanja da nećemo učestovati u tim procesima. Nas je iznenadilo iznenađenje SDP-a od petka jer to nije trebalo biti iznenađenje, kada se predala kandidatska lista znalo se u kom pravcu se ide. Zašto se SDP iznenadio, mislim da odgovor treba tražiti u SDP-u“.

Može li se dodatno poljuljati “Osmorka” tj. “Sedmorka” na federalnom nivou?

Vrlo je nezahvalno govoriti o tome koliko će trajati poznavajući politiku u BiH i historiju bh. politike. Kada je riječ o SBiH i NES-u mi ostajemo dosljedni našim dogovorima. To smo potvrdili par puta u federalnom parlamentu. Nekad se možda sumnjalo u naše ruke, ali smo se pokazali kao najlojalniji partneri. Malo nas brine nepredvidljivo ponašanje SDP-a. Nismo to očekivali. Najmanje smo to očekivali od SDP-a kao predvodnika “Osmorke” kojem pripada i mjesto premijera. Najmanje očekujemo da oni kreiraju neke blokade i igraju neku igru i možda čak sa nekim drugim subjektima. Što se nas tiče, mi smo vjerni ideji Osmorke“, kazao je Čavalić.

Najnovije

Sjednica VSTV-a: Glavni tužilac Kajganić loše rezultate pripisao policiji

Prezentirajući izvještaje o radu, kao i rješavanju predmeta korupcije i organiziranog kriminala članovima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, glavni...