Ruski portali hvale novog ministra vanjskih poslova: Konakovićevi postupci signaliziraju da BiH…

Preporučujemo

Ruski portali u analitičkim tekstovima o formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini hvale izbor šefa Naroda i pravde Elmedina Konakovića na mjesto ministra vanjskih poslova BiH.

– I pored toga što novi ministar vanjskih poslova BiH izričito navodi da bi evropske integracije trebale ostati glavni vanjskopolitički cilj Sarajeva, izgradnja konstruktivne saradnje sa srpskom stranom (Banja Luka i Beograd), kao i deklarirana potreba održavanja dobrog odnosima “sa istokom”, signaliziraju da Bosna i Hercegovina ima sve šanse da nastavi voditi relativno nezavisnu politiku od Washingtona i Brisela, uključujući i u oblasti odnosa s Moskvom. A to znači da će BiH ostati zemlja koja nije zvanično pristupila antiruskim sankcijama i koja je bez viza za Ruse – navodi se u tekstu “Hoće li se vanjskopolitički kurs Bosne i Hercegovine promijeniti dolaskom novog ministra vanjskih poslova”.

U teksu se dalje navodi:

– Da li će procjene stručnjaka o novom šefu bosanskohercegovačkog ministarstva vanjskih poslova i njegovim šansama da oživi vanjsku politiku Sarajeva, očuvajući je nezavisnom od direktnog utjecaja vanjskih faktora, pokazati već u bliskoj budućnosti. Tome će aktivno doprinijeti rastuća svjetska kriza u Evropi, izazvana sukobom u Ukrajini, i situacija oko Kosova.

Tekst u cjelosti možete pronaći i pročitati OVDJE

Najnovije

Završena akcija “Niste same”: Paketi za žene i djevojke uskoro kreću za Tursku i Siriju

Regionalna Asocijacija Poduzetnica pridružila se kampanji Crvenog križa Federacije BiH "Niste same" za žene i djevojke Turske i Sirije. Bosnaskohercegovačke...