Izrael tražio od Pape i Crvenog križa da pomogne u oslobađanju četvero zarobljenih građana

Preporučujemo

Izrael je u srijedu apelovao na papu Franju, lidera Međunarodnog odbora Crvenog krsta i glavnog sekretara Ujedinjenih nacija da mu pomognu u povratku četvero građana koji su držani u Pojasu Gaze više od sedam godina.

Ured ministra vanjskih poslova Eli Cohena saopćio je da je poslao pisma apela nakon što je vladajuća palestinska grupa u Gazi Hamas objavila video zarobljenog Avera Mengistua, koji je ušao u enklavu i čija porodica kaže da pati od mentalne bolesti.

Još jedan izraelski civil zatvoren je u Gazi nakon što je ušao pod sličnim okolnostima 2015. godine , kao i dva izraelska vojnika koji su nestali tokom rata s Hamasom 2014. godine i koje je vojska proglasila mrtvima.

Cohen je u svojim pismima opisao Mengistuovu nevolju kao “grubo kršenje međunarodnog humanitarnog prava, bez informacija o njegovom zdravstvenom stanju niti o načinima komunikacije s porodicom ili posjetima Crvenog krsta”, saopćilo je izraelsko ministarstvo vanjskih poslova.

Čini se da je objavljivanje videa u ponedjeljak pokušaj Hamasa da pritisne Izrael na razmjenu zarobljenika. Izrael je rekao da ispituje indirektne pregovore s Hamasom o vraćanju četvorice, ne navodeći što bi mogao dati zauzvrat.

Najnovije

Svi pričaju o novoj ukrajinskoj protuofanzivi, ali gdje će se desiti

S ruskom iscrpljujućom istočnom ofenzivom koja se navodno bliži kulminaciji, pozornost se ponovno usmjerava na planiranu protuofanzivu Ukrajine, za...