CBS News o BiH: Zabrinutost zbog uticaja Rusije u regionu

Preporučujemo

Američki CBS News posvetio je značajnu pažnju kupovini oružja za potrebe MUP-a Republike Srpske. U analizi koju je u njihovom programu iznio analitičar Alex Kliment navodi se da postoji zabrinutost zbog uticaja Rusije u regionu, posebno sa geopolitičkog stanovišta, prenosi N1.

CBS napominje da je Bosna i Hercegovina od usvajanja Dejtona 1995. godine duboko podijeljena zemlja te da je idalje postoji podjela na Republiku Srpsku i, kako oni kažu, muslimansko-hrvatsku Federaciju.

- -

“To je neki alarmantan primjer kako lokalni etnički napetosti ili rivalstva, kada se preklapaju sa geopolitičkim napetostima, potencijalno mogu postati prilično opasan problem”, rekao je Kliment, koji je takođe direktor kompanije Global Research, korporacije Eurasia Group.

“Srpski dio (Republika Srpska op.a.) je u proteklih nekoliko godina postala sve više nacionalistička, govoreći o potencijalu za glasanje o nezavisnosti. Jedan od razloga koji su to prouzrokovali je da je vlada Bosne razgovarala o pridruživanju EU i razgovarala o pridruživanju NATO-u “, kazao je Kliment.

Prema Klimentu, bosanski Srbi ne žele da se pridruže NATO-u s obzirom na NATO bombardovanje Srbije 1999. godine.

“Iz srpske nacionalističke perspektive, ovo je crvena linija”, nastavio je on. “Rusija se slaže s njima, a Rusija ne želi još jednu zemlju u bivšem istočnom bloku da se priključi NATO-u”.

- -

CBS navodi da bi sljedećeg mjeseca policija u RS-u očekuje da dobije 2.500 novih pušaka, te da postoje strahovi da će Rusija obučavati oficire, povećavajući rizik od sukoba.

Kliment je rekao da je zabrinutost još veća ako Rusija koristi “lokalnu etničku podjelu” da destabilizuje Bosnu “na način koji je onemogućava” da pristupiti NATO-u.

Američki Kongres je takođe izrazio zabrinutost zbog učešća Rusije u regionu, kaže Kliment.

“Mislim da je veće pitanje da li će NATO ili SAD stvarno moći da usredsrede veliku pažnju na ovo”, rekao je on.

Najnovije

Dodik podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH koji ne priznaje, ali je povukao nakon prozivki

Predsjednik Republike Srpske i najjače političke partije u tom entitetu Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik uputio je Ustavnom sudu...