Celik: Turska za međunarodnu istragu ubistva Khashoggija

Preporučujemo

Glasnogovornik turske vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Omer Celik izjavio je danas u Istanbulu da se njegova zemlja zalaže za međunarodnu istragu u slučaju ubistva novinara Jamala Khashoggija, javlja Anadolu Agency (AA).

“Zalažemo se za pokretanje međunarodne istrage i pozivamo cijeli svijet da nas u tome podrži. Potrebno je pokrenuti međunarodnu istragu čije će rezultate svi poštovati”, rekao je Celik.

- -

Jamal Khashoggi, novinar i kolumnista lista “The Washington Post”, ubijen je 2. oktobra 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Tursko tužilaštvo otkrilo je da je on brutalno zadavljen po ulasku u konzulat te da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile.

Vlasti u Saudijskoj Arabiji su podigle optužnice protiv 11 osumnjičenih za ubistvo, a tamošnje tužilaštvo traži izricanje smrtnih kazni za pet prvooptuženih.

- -

Iako je otkriveno kada, gdje i kako je ubijen Khashoggi, još uvijek nije poznato gdje se nalaze ostaci.

Najnovije

Ambasada: Dodik griješi ako misli da će SAD stajati po strani dok gura BiH ka sukobu

Stvaranje paralelnog izbornog sistema od strane Vlade Republike Srpske (RS) bilo bi neustavno i antidejtonsko, a biračima u RS-u...