Čemu zapravo služi “avionski mod” na mobilnim telefonima

Preporučujemo

Da li ste se ikada zapitali zašto stjuardese pri polijetanju aviona traže da mobilne telefone prebacite na “avionski mod”?

Neki tvrde da su to molbe pilota koji se boje da će signal mobitela uticati na signale njihove navigacione opreme.

- -

“Nikad se nije dokazalo da se signal mobilnog telefona preklopio sa signalom navigacije na avionu. Ali, samo zato što se to nikad nije dogodilo, ne znači da neće”, izjavio je jedan pilot za “Business Insider”.

Ali, razlog leži u mreži signala koja je na zemlji, a koju bi aktivni signali iz zraka mogli poremetiti. To bi značilo da mobilni telefoni u vazduhu zapravo mogu “pokupiti” signale s više baznih stanica. To bi vrlo lahko moglo zagušiti mreže na tlu i uzrokovati “izbacivanja” s mreža.

Međutim, neki internacionalni letovi imaju instalisane odašiljače za mobitele u avionima, tako da putnici bez problema mogu zvati i slati poruke. Sve veći broj aviona sada nudi i Wi-Fi mrežu pa je omogućeno normalno surfanje i komuniciranje tokom letova, prenosi “24sata“.

(Merima Druškić)

Najnovije

Horde zla parolom prozvale policiju zbog zabrane navijačima Borca

Navijači Sarajeva Horde zla tokom drugog poluvremena utakmice na Koševu, gdje gostuje Borac, istakli su kratku parolu. "Najlakše zabranit'...", pisalo...