Centar za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju počeo sa radom

Preporučujemo

S obzirom da u BiH ne postoji sistematska podrška porodicama djece i osoba s poteškoćama u razvoju, te da je pomoć povremena i ograničena vremenski, sarajevska Općina Centar kao društveno odgovorna lokalna zajednica krenula je u implementaciju projekta Centar za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju.

Danas je u adaptiranim i prilagođenim prostorijama u Ulici Valtera Perića 3 upriličeno je potpisivanje Ugovora o partnerstvu s ciljem implementacije navedenog projekta  čime je ozvaničen početak rada ovog Centra. Ugovor su potpisali načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić i predsjednica Udruženja za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju „Colibri“ Aida Hrnjić. Udruženje su osnovali roditelji sa područja općine Centar čija djeca imaju poteškoće u razvoju, a ujedno će biti implementator projekta.

- -

Potpredsjednik FBIH Milan Dunović, prisustvovao je potpisivanju ugovora i pohvalio opredijeljenost Općine Centar da se uhvati u koštac sa problemima koji nisu riješeni na nivou države.

-Kada država zakaže, bez obzira na koji nivo vlasti mislimo, onda često imamo nevladin sektor koji priskoči u pomoć i popuni praznine koje država nije uspjela. Meni je zaista zadovoljstvo da je Udruženje „Colibri“ pokrenulo inicijativu u dijelu u kojem je država zakazala, a kada su u pitanju najranjivije kategorije društva, naša djeca. Posebno je zadovoljstvo što je Općina Centar prepoznala značaj i dala maksimalnu finansijsku podršku ovom projektu, kazao je Dunović.

Hrnjić se zahvalila načelniku Ajnadžiću, službama Općine Centar i  Općinskom vijeću što su od samog početka imali razumijevanja za jedan ovakav projekat.

- -

-Ovaj Centar je prijeka potreba za našu djecu. Cilj cijelog projekta je da olakša funkcionisanje i porodice, a prvenstveno da pomogne djeci sa poteškoćama u razvoju. Ovo je prvi projekat u Kantonu Sarajevo ovakvog tipa, ali i mnogo šire, naglasila je Hrnjić.

Načelnik Ajnadžić je podsjetio prisutne da je Općina Centar jedna od rijetkih lokalnih zajednica koja brigu o osobama sa invaliditetom i djeci sa poteškoćama u razvoju godinama unazad stavlja u fokus svojih aktivnosti.

-Puno je dobrih projekata na koje možemo biti ponosni, ali ovo danas spada u jedan od prioritetnih projekata koji je ponos i zasluga i općinske administracije i Općinskog vijeća. Danas su glavni junaci naša djeca koja imaju potrebu za ovakvim Centrom i njima moramo biti posvećeni. Želimo djeci sa poteškoćama u razvoju i njihovim porodicama poboljšati kvalitet života kako bi aktivno sudjelovali u društvenim aktivnostima i bili ravnopravni članovi društva. Želimo biti primjer koji će pokrenuti odlučnost svih nivoa vlasti da se uključe u ovu aktivnost i da zajedno učinimo sve da naša djeca imaju dobru budućnost. Udruženje „Colibri“ osnovano je od strane roditelja čija djeca imaju poteškoće u razvoju, a ko bi drugi bolje od njih štitio interese ove djece, zaključio je Ajnadžić.

(Index.ba)

Najnovije

Kremlj se oglasio: “Spremni smo za pregovore s Ukrajinom”

Prekinuti mirovni dogovori između Ukrajine i Rusije iz 2022. mogli bi biti temelj za nove pregovore. "No nema znakova da...