Izetbegović sa Bertonom: Bošnjacima uskraćena prava na upotrebu bosanskog jezika

Preporučujemo

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je danas u nastupnu posjetu ambasadora Brucea Bertona, šefa Misije OSCE-a.

Razgovarano je o aktivnostima Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, te su razmijenjena mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regiji.

- -

Berton je informisao Izetbegovića o skoroj posjeti generalnog sekretara OSCE-a Thomasa Gremingera našoj zemlji, kao i o aktivnostima OSCE-a koje se odnose na reformu pravosuđa, jačanje vladavine prava, slobodu medija i oblast obrazovanja.  Izetbegović je zahvalio Bertonu za podršku koju OSCE pruža s ciljem ostvarivanja potpune ustavne ravnopravnosti bosanskog jezika u entitetu RS.

Napomenuo je da su i u dijelu federalnih kantona Bošnjacima uskraćena prava na ravnopravnu upotrebu bosanskog jezika u obrazovnim i kantonalnim institucijama. Govoreći o izmjenama Izbornog zakona, Izetbegović je naglasio potrebu očuvanja osjetljivog balansa građanskog i etničkog elementa u svim mogućim rješenjima. Posebno je istakao da se za izmjene Izbornog zakona mora osigurati najširi konsenzus svih parlamentarnih političkih stranaka, te aktivno učešće OHR-a. Izetbegović je poželio Bertonu uspješan mandat na čelu Misije OSCE-a.

(Index.ba)

Najnovije

Kremlj se oglasio: “Spremni smo za pregovore s Ukrajinom”

Prekinuti mirovni dogovori između Ukrajine i Rusije iz 2022. mogli bi biti temelj za nove pregovore. "No nema znakova da...