Češka šalje vojnike na granicu Poljske i Bjelorusije

Preporučujemo

Češka vlada u srijedu je odobrila slanje do 150 vojnika kako bi pomogla Poljskoj da zaustavi priliv migranata koji pokušavaju ući u EU iz Bjelorusije, u krizi za koju EU optužuje Minsk da je stvara.

Plan, koji treba odobriti parlament, učinio bi Češku Republiku trećom zemljom koja šalje vojnike na poljsko-bjelorusku granicu nakon NATO saveznica Estonije i Britanije.

– Poljska strana zatražila je inžinjerijsku jedinicu radi ispunjavanja zadatka gradnje i popravke graničnih barijera. Također je zatražila jedinice za nadzor granice s Bjelorusijom danju i noću – izjavio je češki ministar odbrane Lubomir Metnar na konferenciji za novinare.

Kazao je kako očekuje da parlament u narednoj sedmici odobri slanje vojnika koji bi mogli krenuti u Poljsku sedmicu kasnije.

Oni ne bi bili direktno angažovani u bilo kakvom kontaktu s ljudima koji pokušavaju preći granicu. Među tim jedinicama bila bi i ona nadležna za dronove, kazao je Metnar.

Češka Republika članica je Višegradske grupe zemalja centralne Evrope koja također uključuje Poljsku, Slovačku i Mađarsku. Ta je grupa zauzela tvrd stav prema migraciji.

Odlazeći premijer Andrej Babis obećao je držati migrante van zemlje u okviru oktobarske predizborne kampanje, dok je nova vladajuća koalicija podržala plan slanja vojnika kako bi pomogla Poljskoj.

Broj migrantskih okušaja prelaska granice u Poljsku preko Bjelorusije s Bliskog istoka ili Afrike opao je u posljednjim danima, dok je poljska granična služba javila o 51. pokušaju u utorak, što je tek djelić od vrhunaca migrantske krize sredinom novembra kada je čak 501 osoba dnevno pokušala preći granicu.

Napetosti su, međutim, još prisutne, a Poljska optužuje bjeloruske službe sigurnosti za pomaganje migrantima koji pokušavaju preći granicu i za provociranje poljskih vojnika, kao što je, naprimjer, ispaljivanje petardi. Minsk to negira.

Bjelorusija također negira navode EU da stvara migrantsku krizu u znak odmazde za zapadne sankcije uvedene radi kršenja ljudskih prava, prenosi Reuters.

Najnovije

Mađarski general-major preuzima upravljanje EUFOR-om u BiH

Ministar odbrane Mađarske Kristof Szalay-Bobrovniczky potvrdio je da će mađarski general-major Laszlo Sticz preuzeti upravljanje misijom EUFOR-a u Bosni...