Cifra je vrtoglava: Poznato koliko će koštati Olimpijske igre u Parizu 2024

Preporučujemo

Olimpijske igre u Parizu trebale bi stajati između tri i pet milijardi eura javnog novca, procijenio je u utorak prvi predsjednik francuskog Revizorskog suda Pierre Moscovici.

“Još ne znamo troškove Olimpijskih igara”, rekao je Moscovici.

- -

“Revizorski sud će to revidirati nakon Olimpijskih igara. Ove bi igre trebale koštati između 3 i 5 milijardi javnog novca, ali to nije ono što će imati apsolutno ogroman utjecaj na dug”, piše AFP.

Dosad je Pierre Moscovici spominjao brojku od tri milijarde eura javnog novca za OI, a u 2023. godini proračunski dokumenti izvijestili su o javnim ulaganjima od 2.44 milijarde eura, uključujući 1.3 milijarde od države i 260 milijuna eura za sam grad Pariz.

No, javni račun nije moguć jer se ne znaju svi troškovi. Primjerice, nedavno su dodani bonusi od 1.900 eura koji se daju policajcima, što bi javni račun moglo povećati za 500 milijuna eura.

Trenutno, privremeni račun za Olimpijske igre, gdje je javni i privatni novac pomiješan, iznosi oko devet milijardi eura.

- -

Organizacijski odbor za Olimpijske igre (COJO) ima proračun od 4.4 milijarde eura koji se sastoji od 96 posto privatnog novca, čemu se dodaje proračun Solidea, odgovornog za izgradnju trajnih struktura, također s oko 4.4 milijarde eura, uključujući i 1.7 milijardi javnog novca.

Znak da su teška vremena za zatvaranje proračuna četiri mjeseca neposredno prije Olimpijskih igara, COJO se nedavno obratio regiji Ile-de-France i pitao može li financijski pokriti putovanje 200.000 akreditiranih osoba (sportaša, dužnosnika, novinara) što iznosi nešto manje od 10 miliona eura.

Najnovije

Dodik pozvao na usvajanje izvještaja o Srebrenici u NSRS-u, a potom i na miting

Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik pozvao je da se 18. aprila u Narodnoj skupštini RS-a usvoji izvještaj Međunarodne komisije...