Cijene divljaju: Kilogram banana 2,50 KM

Preporučujemo

Cijene banana u trgovinama na području Bosne i Hercegovine premašile su 2,50 KM po kilogramu. Razlog tome su veće cijene u nabavi. Dok je, prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, u prva dva mjeseca prošle godine nabavna cijena kilograma banana uvezenih iz Ekvadora iznosila 1,05 konvertibilnih maraka, ove godine ona iznosi 1,49 KM.

Ista je situacija i s bananama iz ostalih zemalja, piše Večernji list BiH.

- -

Samim time veće su cijene i u maloprodaji, a navodno bi još trebale rasti. Visoke cijene uvjetovane su nizom elementarnih nepogoda koje su prije mjesec dana poharale područje Srednje Amerike,  Honduras, Gvatemalu, Meksiko, Kostariku i Ekvador pogodile su ogromne količine oborina, poplave, niske temperature…, što za posljedicu ima manju proizvodnju na plantažama, ali i kašnjenje na terenu i probleme s logistikom u lukama te na cestama.

S time su se, kako prenose svjetski mediji, poklopila i politička previranja u nekim zemljama, u Hondurasu i štrajkovi radnika Chiquite, a čelnici dviju velikih multinacionalki, i Chiquite i Del Montea, priznali su kako imaju problema s proizvodnjom banana. Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje, prošle godine u Bosnu i Hercegovinu uvezeno je ukupno 51,460.509,36 kilograma banana u vrijednosti od 55,716.125,23 KM.

Od spomenute količine najviše banana uvezeno je iz Komorija, čak 18,030.056,93 kilograma. Slijede Kostarika, Ekvador, Republika Gvatemala… U prva dva mjeseca ove godine u BiH je uvezeno 9,278.115,58 kilograma banana, a njihova vrijednost iznosi 12,991.780,82 konvertibilne marke. Ako usporedimo podatke prošle godine, vidimo kako, bez obzira na veću cijenu, stanovništvo naše zemlje ove godine jede više banana.

Naime, tokom prva dva mjeseca prošle godine, prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje, uvezeno je 8,657.467 kilograma banana u vrijednosti od 8,904.344,31 KM. Inače, u strukturi uvoza voća i povrća u BiH, koji je prošle godine iznosio 346 miliona KM, 15 posto odnosi se na banane.

Najnovije

Efendić oštro poručio: Okerić koji u životu nikada ništa nije napravio, ničim izazvan, pokušava obezvrijediti moj rad u općini Novi Grad

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić oglasio se na društvenim mrežama...