CIK pripremio publikaciju posvećenu analizi nevažećih glasačkih listića

Preporučujemo

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) pripremila je publikaciju pod nazivom “Analiza nevažećih glasačkih listića – Opći izbori 2022. godine”.

CIKBiH je tu publikaciju pripremio s ciljem da javnost u BiH stekne detaljniji uvid u problematiku koja je stručno i naučno neistražena i da doprinese daljem i sveobuhvatnijem istraživanju fenomena nevažećih glasačkih listića, odnosno da se pokuša odgovoriti na pitanje – zašto glasači u glasačku kutiju ubacuju nepopunjene (prazne) glasačke listiće i/ili listiće koji su nepropisno označeni ili namjerno učinjeni nevažećim zbog čega neće biti brojani niti će uticati na konačne rezultate izbora.

Ovo specijalno izdanje Centralna izborna komisija BiH je fokusirala na nevažeće glasačke listiće i prezentira ga u okviru edicije “Izborno pravo u praksi – Opći izbori 2022. godine”.

Centralna izborna komisija BiH vjeruje da će ova publikacija poslužiti političkim analitičarima, pravnicima, izbornim i svim drugim stakeholderima koji učestvuju u izbornom procesu kao izvor korisnih podataka iz službenih evidencija kojima raspolaže Centralna izborna komisija BiH, saopćeno je iz CIK-a BiH.

Publikacija “Analiza nevažećih glasačkih listića – Opći izbori 2022. godine” dostupna je javnosti na ovom linku.

Najnovije

Bandić: Studenti ne smiju biti ping-pong loptica između Vlade KS i Univerziteta!

Pozivam Vladu Kantona Sarajevo da interveniše i osigura izvršenje ugovora koji su studenti potpisali sa Univerzitetom u Sarajevu prije...