- Advertisement -

Član CIK-a pesimistično o pregovorima: Minuta je do 12

Preporučujemo

Suad Arnautović, član Centralne izborne komisije u razgovoru za N1 objasnio je šta su po njemu ključni problemi u aktuelnim pregovorima o izmjenama Izbornog zakona BiH. Naglašava kako bi najvažnije bilo ispoštovati presudu “Azra Zornić”, no da nije optimističan, jer “je već minut do dvanaest”, s obzirom da CIK izbore mora raspisati najkasnije do četvrtog maja.

“Nisam prevelik optimista. Za svaku javno politiku mora se znati slijed stvari. Ovdje je u startu napravljena greška – nije se definirao problem. Mnogi politički pregovarači različito definiraju problem. Ovdje vidimo da su apsolutno podignute ljestvice, maksimalistički zahtjevi stižu sa svih strana”, rekao je član CIK-a BiH, naglašavajući da bi za njega po ovom pitanju najvažnije bilo riješiti implementaciju presuda Suda za ljudska prava u Strazburu i Ustavnog Suda BiH.

“Sejdić-Finci nije ključna presuda”

Naglašava da se mora pronaći balans između etno-teritorijalnog političkog predstavljanja i građanskog političkog predstavljanja, te da nijedno ne može biti isključeno.

“Ključna je presuda, neću reći Sejdić – Finci, nego Azra Zornić. Ona pomiruje sve zahtjeve iz svih pet vezanih presuda”, izjavio je, dodajući da pregovarači moraju naći fini balans između zadovoljavanja presuda i predstavljanja kolektiviteta.

Ipak, naglašava da se “pod visokom temperaturom ne pregovara”, a da se ovdje dešava upravo to, te da su pregovarači odlični u “političko-markentiškim trikovima sa ciljem okupljanja što većeg glasačkog tijela.”

Ne podržava asimetrične izborne modele o kojima se ranije govorilo.

“Zamislite kako bi to bilo da člana Predsjedništva BiH iz RS biraju građani na izborima, a da se dva člana iz FBiH biraju u Parlamentu”.

Upitan o tome, ukoliko dođe do dogovora, koliko je potrebno vremena da se CIK pripremi za provedbu novog Zakona, naglašava da CIK najdalje do 4. maja mora raspisati izbore.

Pročitajte:  Odluka: CIK raspisao Opće izbore za 2. oktobar ove godine!

“Što se usvoji do 4. maja, a da je provodivo tehnički ćemo moći ostvariti. Sada je već minut do 12”, rekao je, ponavljajući da se pregovori odvijaju pod visokom temperaturom, te da je zato pesimista.

 

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

U subotu borilački spektakl u Bosanskoj dolini piramida “Pyramid Cup 2022”

Taekwondo kolektiv Bosna iz Visokog ovog vikenda organizuje Međunarodno otvoreno prvenstvo u taekwondou "Pyramid Cup 2022" Visoko, a ovaj...