Donosimo vam recept za čokoladnu tortu koja se može pripremiti samo za pola sata.
Od sastojaka je potrebno:
(za biskvit)
– 4 jajeta;
– 4 kašike glatkog brašna;
– pola praška za pecivo;
– 100 g čokolade za kuhanje;
– 100 g šećera;
– 200 g maslaca.
(za fil)
– 500 ml slatke pavlake;
– 250 g čokolade za kuhanje
Priprema:
Prosijati brašno pomješano s praškom za pecivo u dubljoj činiji. Na pari otopiti maslac i čokoladu, pa razdvojiti bjelance i žumance. U dubljoj posudi izmiksati žumanca sa šećerom, dodati otopljeni maslac i čokoladu, promješati, pa dodati prosijano brašno s praškom za pecivo. U drugoj posudi napraviti šne od bjelanaca, pa pažljivo špatulom umešajte šne u čokoladnu smjesu.
Kalup za tortu prečnika 23-24 cm obložiti papirom za pečenje, pa izliti pripremljenu smjesu. Smjesu možete peći u četvrtastom kalupu veličine 35×24 cm. Stavite da se peče u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C i peči oko 20 minuta.
Napravite fil tako što ćete čokoladu sitno isjeckati, a slatku pavlaku zagrijati do tačke vrenja. Zagrijanu slatku pavlaku preliti preko čokolade pa promješati.
Pečenu podlogu izbodite viljuškom i prelijte toplim filom (treba da bude dosta tečan). Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa potom kolač dobro ohladite u frižideru i tek onda skinite obruč, ako ste ga pekli kao tortu.