Čović pobijedio u općinama sa srpskom većinom u Federaciji

Preporučujemo

Draganu Čoviću, kandidatu Hrvatske demokratske zajednice za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz hrvatskog naroda, pripao je najveći broj glasova u općinama sa većinskim srpskim stanovništvom u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine.

Potvrdili su to novi rezultati Centralne izborne komisije ažurirani jutros,a prema kojima je u Glamoču, Bosanskom Grahovu i Drvaru, kandidat HDZ-a osvojio ubjedljivo najveći broj glasova od ponuđenih kandidata za članove Predsjedništva.

- -

Tako je u Drvaru u kojem, prema popisu stanovništva iz 2013. godine, živi preko 91 posto Srba, Čović dobio 711 glasova (51.41 posto). Poređenja radi, Željko Komšić, kandidat Demokratske fronte, u ovoj općini dobio je podršku 99 birača (7.16 posto).

Uspješan je Čović bio i u Glamoču, federalnoj općini u kojoj je srpsko stanovništvo također većinsko (43.50 posto prema posljednjem popisu). Lider HDZ-a osvojio je 477 glasova (41.77 posto) dok je Komšiću pripalo 157 glasova (13.75 posto).

Podršku je Čović dobio i od stanovnika općine BosanskoGrahovo. U općini gdje Srbi čine više od 82 posto populacije, Čović je dobio 298 glasova (60.45 posto) dok su lideru DF-a pripala 32 glasa (6.48 posto).

Što se tiče rezultata za Skupštinu Kantona 10 u kojem se ove općine nalaze, najveći broj glasova u Glamoču je dobila Srpska lista kao i u Drvaru, a u Bosanskom Grahovu – Srpska napredna stranka.

- -

Podsjećamo, prema preliminarnim rezultatima CIK-a, Komšić je dobio 196.386 glasova, a Čoviću je pripalo 131.605 glasova.

Najnovije

Stoltenberg: NATO će preuzeti veću ulogu u koordinaciji vojne pomoći Kijevu

NATO će preuzeti veću ulogu u koordinaciji opskrbe Ukrajine oružjem, saopćio je danas Savez, preuzimajući dužnost od SAD-a u...