Grad Zenica kasni sa isplatom porodiljskih i drugih naknada iz budžeta ZDK

Preporučujemo

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) saopćilo je da su novčana sredstva za isplatu porodiljskih i drugih naknada iz budžeta ZDK za juni i juli 2018. godine za 20.680 korisnika, u ukupnom iznosu od 3,5 miliona KM, centrima za socijalni rad, odnosno nadležnim općinskim službama na području ovog kantona doznačena još 2. oktobra 2018. godine.

Iz kantonalnog Ministartva su reagirali povodom informacija o kašnjenju isplata novčanih naknada za ostvarena prava iz oblasti socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom.

- -

Provjerama resornog Ministarstva utvrđeno je da su uplatu novčanih naknada za prava iz navedenih oblasti izvršili svi centri/službe na području ZDK, osim JU Centar za socijalni rad Zenica.

Iz JU Centar za socijalni rad Zenica provjerama je dobijena informacija da je putem nadležne službe Grada Zenica tek 8. oktobra izvršena uplata stalne novčane naknade za juni, a 9. oktobra na račune korisnika uplaćena je naknada za zaposlene porodilje i smještaj u hraniteljsku porodicu za juni, julska naknada po osnovu stalne novčane pomoći i naknada za nezaposlene porodilje, te naknada za juni i juli za smještaj u hraniteljsku porodicu. Isplata naknade za dječiji dodatak za navedena dva mjeseca još nije izvršena.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK je pozvalo nadležnu službu Grada Zenica da izvrši isplatu preostalih naknada, te da u buduće ubrza isplatu sredstava kao što to čine nadležne službe u drugim općinama ovog kantona, a kako bi se izbjegle ovakve situacije.

– Zbog sumnji da je kašnjenje isplate naknada na području Grada Zenice izazvano s namjerom da se izazove revolt građana Zenice uoči održavanja Općih izbora, Vlada ZDK će preispitati odgovornost i poduzeti zakonske mjere protiv nadležnih u gradskoj upravi Zenice – saopćeno je iz Press službe ZDK, piše Hayat.

Najnovije

Bećirović uoči puta za New York: Istina i presude se ne mogu sakriti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Željko Komšić sutra putuju u New York. Tamo će u četvrtak...