Čović: Želja je Hrvatima ponovo birati predstavnike, kompromis je ogroman

Preporučujemo

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, nakon sjednice Predsjedništva stranke, koja je bila posvećena izborima potvrdio je da su usvojeni ključni dokumenti i definisana izborna tijela, štab za predstojeće opće izbore u oktobru 2018. godine.

“Završena je sjednica Predsjedništva HDZ. Posvetili smo je izborima u BiH. Nećemo pasti u napast da razgovaramo o izborima, a da smo daleko od izmjena Izbornog zakona. Danas smo usvojili ključne dokumente, definirali izborna tijela, izborni stožer, razgovarali smo o svemu što trebamo raditi”, rekao je Čović u obraćanju.

- -

Čović je kazao i to da će na Centralnom odboru danas biti usvojen osnovni dokument strategije vezane za izbore 2018. godine.

“Podesit ćemo sve što smo stavili ispred sebe, kao stranka, da možemo realizirati, da možemo aktivnosti na terenu prepoznati dinamično, s ciljem da odgovorimo na sva iskušenja koja stoje, i da HDZ sa svojim partnerima uvjerljivo dobije izbore”, izjavio je Čović.

Komentarisao je i sinoćnji sastanak u Ambasadi SAD-a u Sarajevu, čiji je domaćin bila ambasadorica Maureen Cormack, a na kojem su prisustvovali Nermin Nikšić (SDP), Bakir Izetbegović (SDA), Željko Komšić (DF) i Lars-Gunnar Wigemark, šef delegacije EU u BiH.

“Neko ko poziva ima potrebu da zove sugovornike i razgovara o temama. Zanimljiva struktura stranaka je bila. Veliko je pitanje ko je lijevi, a ko desni. Bošnjački narod mora imati svoje predstavnike lijevo i desno. Ako su na taj način razgovarali u američkom veleposlanstvu – to je uredu”, kazao je.

- -

On je istakao da je bitno provesti odluku Ustavnog suda i izabrati legitimne predstavnike hrvatskog naroda i da hrvatski narod bira svoje predstavnike.

Također, kazao je da se sve promjene moraju dobiti u parlamentarnoj većini – i svi dogovori su dobro došli. Istakao je Čović da nema potrebe tumačiti odluke pojedinih tijela.

“Odluka Ustavnog suda je odluka Ustavnog suda. Mi je moramo provesti. HDZ nema šta tumačiti, nego treba provesti odluku. Jasno je kazano – na svim administrativnim razinama vlasti. Mi trebamo naći rješenje koje neće biti kočnica da se izbori održe i implementiraju rezultati”, izjavio je Čović.

“Želja je Hrvatima ponovo birati predstavnike. O tome se ne krije, koriste se riječi za koje je upitno da li su primjerene. Kazao sam šta je nama prihvatljivo, kompromis je ogroman. Može bilo koje rješenje koje daje legitimnog predstavnika. Nepopravljivi sam optimista”, izjavio je,.

Čović je kazao da neće biti problema oko preraspodjele sredstava dobijenih od akciza, jer postoje metode i ključevi kako se sredstva raspoređuju.

“Mudrovat će se, ali će biti riješeno”, poručio je Čović.

O Izbornom zakonu je kazao da je dobro došla svaka pomoć od Inzka i drugih institucija, ali da se dogovor mora postići isljučivo u institucijama BiH.

Najnovije

Dodik: Očekujem dvotrećinsku većinu u NSRS prilikom usvajanja Deklaracije

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik rekao je da očekuje dvotrećinsku većinu prilikom usvajanja u Narodnoj skupštini RS, Deklaracije...