VIDEO Poslušajte pjesmu Ambasadora posvećenu obnovljenoj Trebevićkoj žičari, koja se vraća Sarajlijama 6. aprila

preporučujemo

Povodom obilježavanja Dana Grada Sarajeva Gradska uprava Sarajeva i sarajevski umjetnici i kulturni radnici predstavili su bogat program koji će se odvijati na nekoliko lokacija. Najvažniji dio obilježavanja ovog značajnog datuma je puštanje u promet žičare koja je uništena na početku rata.

– Ovo je za sve nas izuzetno emotivan trenutak, jer Trebević vraćamo Sarajlijama. Jedna je od najvrijednijih investicija koju je realizovao Grad Sarajevo, a značajna je iz više razloga. Prvenstveno Sarajevu vraćamo jedan od simbola grada, ali i pored te emotivne veze žičara će poboljšati i turističku ponudu bh. metropole, rekao je Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva.

Obilježavanje Grada Sarajeva će započeti 5. aprila otvaranjem izložbe “Uspinjača” u holu Vijećnice. Autori izložbe su kustosice JU Muzej Sarajeva, Aida Sulejmanagić, Amra Madžarević i Žanka Dodig. 6. aprila u 11 sati će biti upriličena ceremonija puštanja u rad žičare uz prateći program, a već od 13 sati žičaru će moći koristiti građani. U 12 sati na Baščaršiji će se dodijeliti nagrade za najbolju fotografiju izložbe “Uspomene” uz nastup grupe Divanhana, a u 12.15 će u Saračima biti upriličeno svečano otvorenje izložbe. Na ovoj izložbi posjetioci će imati priliku pogledati fotografije građana iz porodičnih albuma, na kojima je zabilježena žičara.

Od 12. 30 na Slatkom ćošetu će se družiti Sarajlije i gosti uz sarajevski lokum koji će pripremiti Klas.

Povodom obilježavanja Grada Sarajeva održat će se i Prvo ulično bijenale grafike “Grafičko proljeće”, piše Oslobođenje.

Bivši članovi grupe Ambasadori Hari Varešanović, Ismeta Dervoz, Zdravko Čolić i Jasna Gospić snimili su spot i pjesmu povodom Dana grada Sarajeva “Trebević opet silazi u grad”.

Kako je Gradska uprava i najavila, Trebevićka žičara će biti obnovljena nakon 26 godina. Testne vožnje su već uspješno prošle te će na rođendan Sarajeva, 6. aprila, biti ponovo puštena u rad.

Žičara je bila najveća u regionu te je uništena tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Ipak, sada će biti unaprijeđena, te će u njoj biti 33 kabine koje će moći primiti 1200 putnika na sat vremena te će na ovu planinu stigati za sedam minuta i 15 sekundi, umjesto nekadašnjih 12 minuta.

U nastavku poslušajte pjesmu koju je snimao i producirao Nikša Bratoš, dok je potpisuje Zlatan Fazlić Fazla, te svakako nam napišite svoje dojmove.

 

Najnovije

GRAS za tužbe radnika isplatio 29,1 milion KM, potrebno još 30 miliona

Nagomilani dugogodišnji problemi Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća GRAS polako dolaze na naplatu. Račun ove firme više je blokiran nego u...