ČOVIĆEV ROK ISTEKAO Zbogom Sokole!

preporučujemo

Rok Dragana Čovića, doktora lažne konstitutivnosti, koji je istakao krajem aprila u Kiseljaku istekao je danas a riječ je o Mostarskom sporazumu od 17. juna 2020.. Izborne reforme nema, a hoće li je biti ne zna se. Baš kao i sve što obećaju i zacrtaju lideri etno – mafijaških organizacija u BiH, tako i rokovi za reformu izbornog zakonodavstva bivaju vicevi, koje u prošlost nosi naredni dan.

Čini se da je i sam Čović zaboravio na rok koji je sam dao, pa je sve poravnao posjetom općini Ravno. Danas neće biti ni ozbiljnih ni kafanskih sastanaka. Danas je samo još jedan četvrtak, neradni dan za političare. Za sve ostale dan koji treba preživjeti.

No, jedna aprilska poruka Dragana Čovića nije, a morala je izazvati puno veći interes javnosti. Čović je sa neformalnog, svekolikog sabora HDZ-ovaca iz Kiseljaka poručio “trebamo napraviti reforme u BiH da ne bi govorili o razlazu u BiH”.

U nastavku te izjave prvenstveno je naglasio da neće pristati na izmjene Ustava BiH osim nekih sitnica, ali da je reforma izbornog zakona pod moranjem. Međutim, pitam se šta mu znači da moramo napraviti izbornu reformu kako ne bi pričali o razlazu u BiH. Ili se u Čovića uvukao baja Dodik ili mostarski Soko ima neki pakleni i pokvareni plan. Jasno je svima da dogovor i reforma izbornog zakonodavstva prvenstveno zavise od etno – mafijaških organizacija, koje se kolokvijalno nazivaju strankama, a predvode ih Čović i njegovi partneri Bakir Izetbegović i Milorad Dodik.

No, zna i Čović da je teško izvodiva reforma kakvu je on zamaštao u hacijendi pokraj Mostara. Jer, valjda je svakom jasno da su posljednje poruke iz Evropske unije ultimativne i da njih ne zanima konstitutivnost. Baš kao što je svakom normalnom jasno da se presude Evropskog suda BiH moraju provesti u sklopu reformi izbornog zakonodavstva.

Konstitutivnost i sadržaj presuda ne mogu zajedno, jer do presuda, odnosno odluka Evropskog suda za ljudska prava i jeste došlo zbog konstitutivnosti kao najbitnijeg preduslova političkog djelovanja pojedinaca.

Pitanje prije svih pitanja, koja najmanje ovise o Čoviću je pitanje hoće li Evropska unija prihvatiti tumačenje u odlukama svog suda za ljudska prava ili birokrate Sattlera i njegove administracije, skoro pa dokazanih zagovarača politike Dragana Čovića.

No, sagledamo li Čovićevu poruku izdvojeno iz reforme izbornog zakonodavstva dolazimo do zaključka da je očito da lider HDZ-a neće prezati ni od pokušaja političkog samoubistva s pričom o razlazu. Jer, ne mogu da zamislim unutrašnju političku snagu koja će podržati suludi koncept izbornih pravila po kojima su Čović i grupa oko njega jedini pravi Hrvati, sposobni i obilježeni kao unikatni politički predstavnici tog naroda u BiH.

Protekla dekada pokazala je da Hrvatima Bosne i Hercegovine nije bilo ništa gore u mandatu Željka Komšića kao člana Predsjedništva u odnosu kada je tu funkciju obavljao Čović. Naprotiv, jedan od primarnih interesa hrvatskog naroda je NATO članstvo, kojem je Hrvat Komšić uveliko trasirao put. Pitanje je bi li se to desilo da je u Predsjedništvu države Čović. Jer, Čović je uveliko pod ruskom kontrolnom palicom, a takvima je strogo zabranjena priča o NATO-u.

Istovremeno bi trebalo uraditi i analize koliko je opao standard života bh. Hrvata otkako Čović nije u Predsjedništvu. Koliko ih je protjerano iz institucija države, a koliko napustilo BiH.

Standard života u normalnim zemljama je osnovni parametar kvaliteta vladanja određenih politika. Neka Čović prvo kaže da je standard života Hrvata opao u vremenu kada on nije sjedio u Predsjedništvu. Istovremeno, neka pokaže koju su to zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast Hrvati izgubili.

Neće moći Dragane. Jer, kadrovi HDZ su ponajviše zastupljeni i dominatno utječu na procese u BiH iako predstavljaju najmalobrojniji narod.

Pa na kakav razlaz misliš Sokole. Ako misliš na razlaz hrvatskog naroda i BiH on se nikada neće desiti. Jer, mnogo je Hrvata Dragane Čoviću koji se neće odreći ove države zarad opstanka tvoje političke moći. Još više je Dragane Čoviću Hrvata koje je tvoja politika raselila iz BiH.

S kim se ti onda Čoviću razilaziš? Hajde više raziđi se, ostavi hrvatskom narodu mogućnost da kreira državničku politiku u jedinoj mu domovini. A ti se raziđi s Rusima, Dodikom, Vučićem i kreni polako.

Vrijeme je Dragane Čoviću da provjeriš kvalitet života u državnoj “Avliji” iznad Vojkovića.
Izbornih reformi će biti, mora, ali ne kako ih ti želiš i kako si naumio. Vidjet ćeš Dragane. Kada se dese te reforme shvatit ćeš kako funkcionira normalan svijet, po principu rezultata i ocjena, međunarodnog i svakog drugog prava. Konstitutivnost će uskoro odnijeti talas normalizacije politike, a isti talas odnijet će i tebe Sokole.

Zbogom, istekao ti je rok!

Najnovije

Tražio povlačenje ‘Inzkovog’ zakona, a danas ga ipak poštuje: Milorad Dodik se sam prijavio Tužilaštvu Bosne i Hercegovine

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik danas se sam prijavio Tužilaštvu BiH. Dodik je potvrdio da je to uradio...