SKORO TRI MJESECA NAKON PROVLAČENJA GASOVODNIH CIJEVI ISPOD KORITA RIJEKE SAVE: Granična policija BiH još vodi internu istragu, a RS tek izdala dozvolu za gradnju

preporučujemo

Akteri ovog međunarodnog skandala Hrvatska i Republika Srpska ne samo da su zanemarili Ustav BiH nego su prekršili i lokalne propise (Republika Srpska) da se prvo izdaje dozvola za građenje pa tek onda gradi.

Nakon što su pod okriljem noći i bez znanja i odobrenja Bosne i Hercegovine, dakle nezakonito, Republika Hrvatska i Republika Srpska preko državne granice ispod korita rijeke Save “provukli” gasovod dug 450 metara kako bi se gasom napajala “Rafinerija nafte Brod” sada je za izgradnju dionice ovog gasovoda od Save do Rafinerija stiglo i odobrenje, ali ne od države BiH nego od Regulatorne komisije za energetiku manjeg bh. entiteta.

U Nacrtu rješenja o izdavanju prethodnog odobrenja za izgradnju direktnog gasovoda Regulatorne komisije za energetiku RS-a koji nosi datum 8. juni 2021. godine se navodi da se izdaje prethodno odobrenje za izgradnju direktnog gasovoda Akcionarskom društvu „Rafinerija nafte Brod“, a navodi se i lokacija: od granice BiH na rijeci Savi do blokadne stanice koja se nalazi u kompleksu Rafinerije. Gasovod je dug 189 metara, prečnika 400 milimetara sa projektovanim pritiskom od 50 bara. Dakle, akteri ovog međunarodnog skandala Republika Hrvatska i Republika Srpska ne samo da su zanemarili Ustav BiH prema kojem sve međunarodne sporazume moraju ratifikovati Parlamentarna skupština BiH i Predsjedništvo BiH, a u djelo provesti Vijeće ministara BiH nego su prekršili i lokalne propise (Republika Srpska) da se prvo izdaje dozvola za građenje pa tek onda gradi.

ISTRAGA SE OTEGLA
Svevlad Hoffmann, glavni inspektor i savjetnik direktora Granične policije BiH Zorana Galić je 30. marta za „Radio Slobodna Evropa“ izjavio da je GP BiH postupajući po zvaničnom aktu Ministarstva sigurnosti BiH radi na ispitivanju informacija o gradnji gasovoda i provodi izvide nakon kojih će o svemu biti obavješteno Ministarstvo sigurnosti BiH. Nakon što su prošla dva i po mjeseca od ovih “izvida” “Slobodna Bosna” je kontaktirala Hoffmanna s pitanjem dokle su izvidi stigli, a evo šta nam je odgovorio:

“Istraga nije završena, a zakonski rok za provođenje istrage je maksimalno pet mjeseci. Trajanje istrage nije izašlo iz roka, a kada će biti završena zaista ne znam. Riječ je o takozvanom internom postupku koji provodi Ured za profesionalne standarde i unutarnju kontrolu Granične policije BiH.”

S obzirom na činjenicu da davanje javnih izjava tokom istrage nije dopušteno nismo uspjeli saznati šta tačno istražuje Granična policija BiH – postupanje svojih djelatnika u toku sporne noći u kojoj se dogodilo polaganje cijevi (u noći sa 24. na 25. mart) ili sam agresorski čin susjedne države u saradnji sa nenadležnim institucijama Republike Srpske za realizaciju ovakvih međudržavnih poslova.

Podsjetimo, Republika Hrvatska i Republika Srpska su bez saglasnosti BiH 31. oktobra 2017. godine potpisali sporazum o izgradnju gasovoda između Slavonskog Broda u Hrvatskoj i Broda u BiH. Uzalud je bilo i protivljenje ovom agresorskom činu članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića.

“Nestvarno zvuči ovaj Nacrt rješenja o izdavanju prethodnog odobrenja nakon što je gasovod izgrađen. Tu piše da će lokaciju obići komisija i da će biti obavljena javna rasprava. Sve u svemu nevjerovatno“, kaže dobro upućeni izvor “Slobodne Bosne” potvrđujući nam da je za gradnju gasovoda preko državne granice nadležna država, a ne entiteti.

ZAKAŠNJELA REAKCIJA
Naš sagovornik kaže kako je nevjerovatno da poslije izgradnje gasovoda nije bilo daljnjih reakcija države i da sada Republika Srpska pokušava da ozakoni nešto što je od samog početka nezakonito:

“Ovdje nije ispoštovan nijedan bh. zakon. Ovdje je riječ o istoj stvari kao sa gradnjom hidroelektrana na Drini. Prvo je trebala reagovati Granična policija BiH koja je zadužena za čuvanje granice, a potom Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH koje ima dio nadležnosti za energetiku, a potom i samo Vijeće ministara BiH. Uzmimo kao primjer izgradnju međudržavnih mostova. Upravo ovih dana će biti završena gradnja mosta Svilaj koji spaja BiH i Hrvatsku. Taj most se pravi zajedničkim sredstvima BiH i Hrvatske, a realizuje se na osnovu sporazuma državnih ministarstava prometa i komunikacija BiH i Hrvatske. Gdje je u slučaju gasovoda država? Nigdje! A čak je u jednom dijelu nadležno za gas i bh. Ministarstvo prometa i komunikacija u kojem postoji i radi Odjeljenje za cjevovodni transport, a niko ih ništa nije pitao”, kaže naš izvor.

Prema saznanjima “Slobodne Bosne” “Rafinerija nafte Brod” koja je u vlasništvu ruskog “Zarubežnjefta”, dakle treće strane u ovoj priči se još nije počela snabdijevati gasom iz Hrvatske iako je za to zacrtani rok bio 1. juni.

Retroaktivno djelovanje institucija u slučaju izgradnje nelegalnog gasovoda je možda bilo najvidljivije 31. marta ove godine kada je direktor Granične policije BiH Zoran Galić u svom dopisu Ministarstvu sigurnosti BiH napisao da je GP BiH zabranila izgradnju gasovoda ispod korita rijeke Save. U trenutku donošenja rješenja o ovoj “zabrani” gasovod je već bio izgrađen.

Najnovije

Tražio povlačenje ‘Inzkovog’ zakona, a danas ga ipak poštuje: Milorad Dodik se sam prijavio Tužilaštvu Bosne i Hercegovine

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik danas se sam prijavio Tužilaštvu BiH. Dodik je potvrdio da je to uradio...