Crna Gora: Đukanović odlikovao Nikšićanku Tatjanu Vukićević koja je komšiji donirala bubreg

Preporučujemo

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odlikovao je Medaljom čovjekoljublja Tatjanu Vukićević iz Nikšića, koja je donirala bubreg mladom komšiji Nikoli Mijuškoviću, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je saopšteno iz Đukanovićevog kabineta, Vukićevićeva je prvi nosilac Medalje čovjekoljublja za ovaj nesvakidašnji humani gest, a u najskorije vrijeme će joj ovo priznanje i biti uručeno.Ovo je prvi javno poznati slučaj da je neko donirao organ, a da nije riječ o najužoj porodici. Na listi čekanja za transplantaciju bubrega u Crnoj Gori se nalazi oko 30 pacijenata, transplataciju jetre deset, a na transplataciju srca čeka dvoje Crnogoraca.

Crnogorski zakon o transplantaciji predviđa pretpostavljenu saglasnost od strane porodice preminule osobe.

Početkom septembra je jedna crnogorska porodica pokazala svoju humanost i spasila čak pet života, odlukom da potpišu saglasnost o kadaveričnoj transplantaciji organa, odnosno, presađivanju organa s preminule osobe na živu. Tom prilikom je izvršena eksplantacija dva bubrega, srca, pluća i jetre.Crna Gora je 6. septembra postala članica Eurotransplanta, čime će crnogorskim pacijentima organi za presađivanje biti dostupniji, a vrijeme čekanja na presađivanje značajno smanjeno.

Najnovije

Uhapšena potpredsjednica Evropskog parlamenta Eva Kaili zbog korupcije, isključena iz stranke

Potpredsjednica Evropskog parlamenta grčka političarka Eva Kaili uhapšena je u okviru istrage za korupciju. Prema još nepotvrđenim informacijama 15 političara...