U Maarif školama u Sarajevu održana svečanost povodom početka nove školske godine

Preporučujemo

 U Maarif školama u Sarajevu (Maarif Schools of Sarajevo), čiji je osnivač turska Fondacija Maarif, danas je organiziran svečani program povodom početka nove školske godine 2018./2019. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Program je počeo intoniranjem himni dvije zemlje, uvodnim obraćanjima te emitiranjem videozapisa kojim su predstavljene Maarif škole i drugim prikladnim sadržajima.

- -

Sanel Mušović, ispred Maarif škola u Sarajevu, dao je informacije o Fondaciji Maarif koja ima svoja predstavništva u nekoliko zemalja svijeta. Dodao je kako Maarif škole u Sarajevu žele postati podrška obrazovnom sistemu BiH te govorio i o planovima ovih obrazovnih institucija.

Ahmet Guney, direktor Maarif škola, dao je više detalja o prednostima i mogućnostima koje se nude učenicima ovih obrazovnih institucija.

Guney je rekao kako je njihov cilj odgojiti generacije koje će savjesno služiti svojoj zemlji.

Ramiz Salkić, potrpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska, izjavio je kako je otvorenje škola Maarif dokaz prijateljstva Republike Turske i BiH, kao i građana dvije zemlje. Izrazio je nadu da će ove škole kroz svoje aktivnosti učvrstiti temelje BiH, jer smatra kako je obrazovanje temelj svake zemlje.

- -

Osman Nuri Kabaktepe, zamjenik direktora Fondacije Maarif, izjavio je kako je danas otvorena 147. škola Fondacije.

”Obrazovni procesi su izrazito važni, kao i odgajanje novih generacija. Važna je budućnost zemalja, svijeta”, kazao je Kabaktepe.

Naveo je kako Fondacija Maarif koristi zemlji u kojoj je otvorila predstavništvo ili obrazovne institucije i predstavlja svojevrsni most između dvije zemlje. Istakao je kako su dvije godine kratak period, ali da Fondacija svakodnevno širom svijeta otvara nove obrazovne institucije i škole koje danas u 27 zemalja širom svijeta broje skoro 15.000 učenika.

Podsjetio je kako škole Maarif u Sarajevu imaju kapacitet 800 učenika i da očekuju kako će sljedeće godine biti u potpunosti popunjene.

Najavio je otvaranje novih obrazovnih institucija u drugim gradovima u BiH.

Kabaktepe je ukazao i na to kako je Fondacija Maarif sa svojim školama jedina ovlaštena institucija koja u ime Republike Turske na polju obrazovanja djeluje u inostranstvu.

Podsjetio je kako su škole Fondacije Maarif, kada je riječ o Balkanu, prethodno otvorene na Kosovu, u Makedoniji, Albaniji, Rumuniji, a planirano je otvaranje škola u Hrvatskoj, Srbiji i drugim zemljama.

Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc u izjavi novinarima osvrnuo se na značaj Maarif škola u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

”Želim da ove škole budu otvorene i u drugim gradovima u Bosni i Hercegovini i da se ovaj uspjeh proširi na cijelu BiH, jer će Fondacija Maarif biti most između Turske i BiH, Turske i Balkana, ali i Turske i drugih zemalja i odgojit će nove generacije koje će raditi u mnogim našim organizacijama i firmama”, pojasnio je Koc.

Ambasador se osvrnuo i na pokušaj državnog udara kojeg su pripadnici terorističke organizacije Fetullahci (FETO) u Turskoj pokušali izvesti 15. jula 2016. godine.

Dodao je kako obrazovanje na pravoj adresi predstavlja određene garancije za budućnost.

”Tako je i odgovornost velika, prvenstveno za Fondaciju Maarif”, izjavio je Koc.

Na kraju su učenici izveli performans na bosanskom i turskom jeziku.

U Maarif školama u Sarajevu održavat će se nastava za djecu od predškolskog do srednjoškolskog uzrasta na bosanskom, turskom i engleskom jeziku.

Nastavno osoblje u ovim školama ima bogato profesionalno iskustvo, a nastava se izvodi prema najmodernijim obrazovnim standardima.

U okviru škola se, između ostalog, nalaze i sportska sala, moderno opremljene radionice za infromatiku, robotiku, kodiranje, muziku, dramu i organsku poljoprivredu.

Kampus škola Maarif u Sarajevu nalazi se u naselju Mojmilo i čine ga četiri objekta čiji je obilazak organiziran nakon svečanog programa povodom početka nove školske godine.

Programu svečanog otvorenja škola čiji je osnivač turska Fondacija Maarif prisustvovali su uposlenici škola, učenici, njihovi roditelji, predstavnici organizacija iz Republike Turske, ambasador te zemlje u Sarajevu Haldun Koc, kao i mnogobrojni gosti.

Najnovije

Masovni protesti na ulicama Tel Aviva: Traži se ostavka Benjamina Netanyahua

Na ulicama Tel Aviva su danas nastavljeni protesti protiv premijera Izraela Benjamina Netanyahua i ostatka vlade koju predvodi. Već sedmicama...