Crna Gora odbila vratiti dragulje vrijedne 300 miliona evra

Preporučujemo

Vlada Crne Gore odbila je da u postupku medijacije prizna tužbeni zahtjev i vrati 28 kilograma poludragog kamena – opala, a riječ je o draguljima zaplijenjenim prije više od 10 godina na Aerodromu Podgorica, navedeno je u izvještaju Zaštitnika imovinsko-pravnih odnosa.

Postupak je u toku pred kotorskim Osnovnim sudom, a vrijednost spora je 300 miliona eura. Sud je zabranio državi da raspolaže ovim predmetima do pravosnažnog okončanja spora, prenosi Radio-televizija Crne Gore.

- -

Postupak je pokrenut po tužbi Roberta Fanjeka i Antoni Strelenski, nakon što su zaplijenjeni opali proglašeni državnom imovinom i smješten u trezor Centralne banke Crne Gore.

Oni traže da im bude vraćeno poludrago kamenje i u tužbi navode da je ono vrijedno 300 miliona eura, kao i naknadu zbog njegovog oštećenja i nestanka pet kilograma jer se sada u trezoru Centralne banke nalazi 28 kilograma, izmakle dobiti za protekli period i zateznih kamata.

U izvještaju Zaštitnika imovinsko-pravnih odnosa navedeno je da je riječ o predmetima unesenim u Crnu Goru, a da prethodno nisu prijavljeni carini na Aerodromu Podgorica.

Postupak je ovaj put pokrenut pred Osnovnim sudom u Kotoru dok je prethodno tužba povučena pred Osnovnim sudom u Nikšiću.

- -

“Osnovni sud u Kotoru usvojio je prijedlog za određivanje privremene mjere i zabranio državi da raspolaže ovim predmetima do pravosnažnog okončanja spora. Postupak je u toku, a Vlada Crne Gore odbila je da u postupku medijacije prizna tužbeni zahtjev i vrati opale”, navodi se u izvještaju.

Kotorski sud zaustavio je izvršnu vlast u namjeri da proda dragulje.

Kolekciju opala su preko aerodroma iz Ciriha na podgorički aerodrom u julu 2011. donijeli južnoafrički državljani Fenjek i Strelenski.

Njih dvojica su 2012. godine prijavili policiji vlasnika budvanskog hotela “Belvi” Branka Ćupića kojeg su optužili da im je, kako su rekli, “na prevaru uzeo dragulje”. Policiji su ispričali da ih je Ćupić 2011. godine sačekao na podgoričkom aerodromu, gdje su “zaobišli carinu” i poveo u hotel kao njegove goste, a dragulje ostavio u hotelskom sefu.

Kada je Ćupić, prema njihovim tvrdnjama, godinu kasnije odbio da im vrati dragulje prijavili su ga policiji.

Nakon prijave, policija je zaplijenila dragulje, a podgorički Osnovni sud ih u septembru 2012. godine trajno oduzeo jer su, kako piše u rješenju, uneseni mimo carinskih propisa, što je krivično djelo.

S obzirom na element krivičnog djela prilikom unosa, opali su postali državno vlasništvo i završili u sefu Centralne banke Crne Gore.

Mjerenjem je utvrđeno da je najviše vatrenog, bijelog i crnog opala. Samo jedan kamen težak je četiri kilograma i 400 grama. Kolekcija sadrži i 14 Figurica u obliku životinja koje su teške nešto više od kilograma.

Najnovije

Efendić oštro poručio: Okerić koji u životu nikada ništa nije napravio, ničim izazvan, pokušava obezvrijediti moj rad u općini Novi Grad

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić oglasio se na društvenim mrežama...