Cvijanović će učestvovati na Samitu EU i zemalja Zapadnog Balkana u Tirani

Preporučujemo

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović učestvovat će na Samitu EU i zemalja Zapadnog Balkana u Tirani, potvrdio je za Radio Republike Srpske predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Istakao je da je o ovom pitanju tokom današnjeg susreta razgovarao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

– Naše konsultacije  se odnose da na to imamo koordinisan stav. Vučić je odlučio da učestvuje na samitu. Srbija je najvažnija država na Zapadnom Balkanu. Kredibilitet samita bi bio ugrožen da Srbija ne učestvuje – rekao je Dodik.

Podsjećamo, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović reagovao je na stavove predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika o usklađivanju stavova s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem vezano za učešće države Bosne i Hercegovine na Samitu EU-Zapadni Balkan i i ocijenio ih neutemeljenim.

“Bosna i Hercegovina je nezavisna, suverena država i punopravna članica Ujedinjenih nacija. Predstavnici nižih administrativno-teritorijalnih jedinica u državi Bosni i Hercegovini nemaju nikakve ovlasti u vođenju vanjske politike države Bosne i Hercegovine”, poručio je Bečirović.

Samit će biti održan 6. decembra. Biće ovo prvi put da se samit EU-Zapadni Balkan održava u regionu, odnosno u jednoj zemlji koja nije punopravna članica evropskog bloka.

Najnovije

Mostar: Tijelo državljanina Malezije koji je skočio sa Starog mosta u Neretvu još nije pronađeno

Tijelo državljanina Malezije koji je sa Starog mosta u Mostaru prošlog utorka skočio u Neretvi i nije isplivao, uprkos...