Građani BiH više neće jesti najjeftinija jaja u regiji, slijedi poskupljenje

Preporučujemo

Konzumna jaja u Bosni i Hercegovini uskoro će poskupjeti, a razlog toga je usklađivanje cijena shodno poskupljenjima energenata i sirovina, potvrđeno je za Klix.ba iz Koordinacionog odbora peradara-živinara Bosne i Hercegovine.

Građani Bosne i Hercegovine već neko vrijeme jedu najjeftinija jaja u regiji. Razlog toga je što nije došlo do usklađivanja cijena u prvom dijelu 2023. godine, ali ta mjera je neophodna kako bi se zaštitio ovaj sektor proizvodnje.

- -

Kako je za Klix.ba kazao direktor kompanije Agrex i predsjednik Koordinacionog odbora peradara-živinara BiH Predrag Miličić, radi se o usklađivanju cijena.

“Ovo je logična posljedica jer proizvođači konzumnih jaja u prvom dijelu godine su radili sa gubicima zbog rasta cijena sirovina. Tržište nije bilo spremno za prihvatanje povećanja cijena i sada radimo usklađivanje”, kazao je Miličić.

Dodao je da građani BiH kupuju najjeftinija jaja u regiji te da je cijena jajeta u okruženju mnogo veća od naše, ali i da je sve to uzrokovano povećanjom cijene sirovine, stočne hrane, ali i struje za 22 posto.

“Proizvođači su natjerani da povećavaju cijenu kako bi održali proizvodnju”, dodao je naš sagovornik.

- -

Na kraju je kazao da za sada ne bi trebalo doći do povećanja cijene pilećeg mesa jer je bilo pomjeranja cijene tokom godine, ali da nije siguran da će tako i ostati.

Najnovije

Stoltenberg: NATO će preuzeti veću ulogu u koordinaciji vojne pomoći Kijevu

NATO će preuzeti veću ulogu u koordinaciji opskrbe Ukrajine oružjem, saopćio je danas Savez, preuzimajući dužnost od SAD-a u...