Cvitanović: U BiH nema ruskih kampova niti terorističkih ćelija

Preporučujemo

Ilija Cvitanović, delegat u Domu naroda PS BiH i predsjedavajući Komisije za nadzor nad radom OSA-e kazao je da nema podataka o tome da na prostoru entiteta Republika Srpska postoje ruski kampovi za vojnu obuku, te da u Federaciji BiH nema ISIL-ovih „spavača“.

„Vrlo jasno želim odgovoriti našoj javnosti da je OSA vrlo ozbiljna institucija koja čuva sigurnost i suverenitet Bosne i Hercegovine i ona nema podatke koji bi ukazivali u ovom trenutku da postoje i kampovi i terorističke ćelije koje bi eventualno mogle izazvati neke terorističke napade u Bosni i Hercegovini“, ističe u intervjuu „Jedan“ Ilija Cvitanović.

- -

On smatra da političari ne bi trebali davati izjave bez pokrića, te ih poziva da se obrate državnim institucijama i traže od njih odgovore.

U svojstvu predsjednika Komisije za nadzor nad radom OSA-e, Ilija Cvitanović smatra da ima dovoljno informacija prema kojima može tvrditi da je Bosna i Hercegovina sigurna zemlja.

„Po svim imputima Bosna i Hercegovina je, bez obzira na vanjske utjecaje koji se uvijek reflektiraju na BiH, gdje god se kriza pojavi u nekom obliku se ona implicira na Bosnu i Hercegovinu, ali Bosna i Hercegovina u ovom trenutku je sigurna zemlja i naši građani sigurno mogu biti mirni što se tiče sigurnosnog aspekta. Siguran sam da naše službe rade sve, a ja najbolje znam, obzirom na mjesto koje obnašam, obavještajno sigurnosne agencije mogu odgovoriti izazovima koje stoje pred njom“, tvrdi Cvitanović u intervjuu „Jedan“.

Cvitanović je nezadovoljan zbog napada na povratnike, naročito Bošnjake i Hrvate u Republici Srpskoj. Nedavni napad na povratnika Hrvata u Derventi, kaže da je potpuno neprihvatljiv, te da nije vidio adekvatan odgovor na ono što se događa na terenu.

„To je sve produkt dizanja tenzija u javnosti, pravljenja tog jednog naboja među ljudima, gdje potpuno neodgovorno najodgovorniji ljudi dižu tenzije. Svjedoci smo tomu svaki dan i to se jako implicira na ovo sve što se događa. Ja sam postavio pitanje prije četiri mjeseca ministru Nešiću (ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić op.a.) što su poduzeli kao resorno ministarstvo koje ima nadležnost da koordinira sve druge agencije, ministarstva u Bosni i Hercegovini na tom pitanju zaštite sigurnosti, života i imovine svih povratnika u cijeloj Bosni i Hercegovini, ne izdvajajući samo entitet Republika Srpska. Još uvijek nisam dobio odgovor na to pitanje što govori o ozbiljnosti i ozbiljnom radu. Naše institucije sigurno imaju kapacitet odgovoriti na takve izazove ako će raditi. Pitanje je što žele raditi i koje institucije žele raditi“, govori između ostalog u intervjuu „Jedan“ delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović.

Najnovije

BHRT zaprijetio RTV FBiH: Hoće li 7. marta isključiti sve usluge i ugasiti program FTV-a

Menadžment BHRT-a danas je poslao opomenu da će 7. marta isključiti sve usluge i ugasiti program FTV-a, rekao je...