OSA još nikad nije odgovorila na upit Heleza da li u BiH postoje terorističke ćelije ISIL-a

Preporučujemo

Prije šest dana ministar odbrane BiH Zukan Helez zatražio je od OSA-e informacije o navodima zvaničnika iz RS da u FBiH postoje terorističe ćelije Al Kaida i ISIL-a

No, odgovor nikad nije dobio.

- -

Naime, prvo su zastupnici iz RS uputuli pismo u Kongres SAD i institucije EU u kojem su ‘upozorili’ na prisustvo teorističkih ćelija u BiH te na 3.5000 ‘spavača’ koji su skriveni u FBiH.

Sve je dodatno začinio predsjednik RS Milorad Dodik koji je na press-konferenciji kazao da se radi o podacima OSA-e od prije nekoliko godina.

Dodik je kazao da u FBiH postoje paradžemati koji rade pod Islamskom zajednicom BiH te da postoje neka mjesta u koja ni policija ne smije da uđe.

Helez, čije informacije o navodnim vojnim kampovima u RS je OSA dementirala ekspresno, zatražio je potom zvanično od OSA-e odgovore.

U svom upitu on je naveo dva pitanja:

“Da li Obavještajno-sigurnosna agencija BiH raspolaže podacima da na teritoriju entiteta Republika Srpska postoji 120 paradžemata?

Da li OSA raspolaže podacima da na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine postoje ćelije Al Kaide i ISIL-a?”.

No, odgovor Helezu iz OSA-e nije stigao. To je potvrdio za Raport.

“Nikad nisam dobio odgovor”, kratko nam je kazao.

Na upit zbog čega, Helez je kazao da misli da je sad i nama jasno.

Najnovije

Rimac nije dao saglasnost za imenovanje Gavrankapetanovića

  Federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac i zvanično nije dao saglasnost za imenovanje Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora Kliničkog centra...