- Advertisement -

Da li će se kafa uskoro posluživati sa upozorenjem za rak?

Preporučujemo

Kafići u Kaliforniji će uskoro morati sa jutarnjom kafom mušterijama donositi i upozorenje o mogućim rizicima za rak, piše CNN.

Istraživanja pokazuju kako jedan od mogućih uzročnika raka je i sastojak “acrylamide” – koji je kreira kada se peku zrna kafe. Tada je i Savjet za edukaciju i istraživanja toksida prvi put tužio  kompanije, poput Starbucks, 7-Eleven i BP-a, navodeći da nisu pružili jasno i odgovorno upozorenje da pijenje kafe može izložiti ljude ovom sastojku.

Ovim se krši član 65. Statuta koje navodi upravo da se mušterijama mora dati jasno i odgovorno upozorenje o efektima po njihovo zdravlje, a ove kompanije to nisu uradile.

Pored novčanog iznosa, u tužbi se tražilo i da kompanije postave upozorenja o ovom sastojku i objašnjenje.

Ukoliko Savjet dobije na sudu ovu tužbu, za kompanije i kafiće bi značilo da moraju jasno postaviti ovakav znak – na zidu ili nekom drugom vidnom mjestu.

Raphael Metzger je advokat neprofitnih organizacija u tužbi i za CNN je rekao kako je njihova želja da se ovaj sastojak umanji do tačke kada neće biti opasnost za ljude.

“Ovisan sam o kafi i priznajem, volio bih piti svoju bez ovog sastojka”, iskreno je rekao advokat.

Ali, ovaj sastojak se ne može pronaći samo u kafi, već i u krompiru i pečenim grickalicama, poput krekera, hljeba i kolača.. mada nije pronađeno u svim. Postoji i u nekim pakovanjima hrane i u duhanskom dimu. Ali, kako tvrde organizacije, ovaj sastojak se češće može pronaći u duhanskom dimu nego u hrani.

 

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Ruski naučnik preminuo dva dana nakon hapšenja zbog izdaje države

Umro je ruski naučnik koji je prošle sedmice uhapšen u Sibiru pod sumnjom za državnu izdaju. On je prije...