Zaštitnik srbske časti Dževad Galijašević: O paradžematima sve zna, ali nema informacije o Srbima na ratištu u Ukrajini

preporučujemo

Piše: Nedžad AHATOVIĆ 

Dževad Galijašević se na terorizam osvrće na vrlo palijativan i nadasve amaterski način što me čudi s obzirom da se radi o ekspertu za terorizam i sigurnost.

Interesantno je kako gospodin Galijašević raspolaže sa “tačnim” informacijama o paradžematima i terorističkim mrežama. Sve takve podatke ma kako banalno izgledali i od koga dolazili potrebno je dostaviti Ministarstvu sigurnosti BiH na provjeru i poduzimanje adekvatnih mjera.

Niti jedan podatak o takvim aktivnostima se ne smije zanemarivati i podcjenjivati. No, gospodin Galijašević niti jednom riječju ne spominje da je Ukrajinska ambasada u Beogradu dostavila imena i prezimena ljudi sa mjestom prebivališta u RS-u koji su boravili na ratištu u Donbasu.

Prema podacima Ukrajinskih službi sigurnosti na ratištu u njihovoj zemlji boravilo je 300 vojnika iz Srbije i entiteta RS, no taj zvanični podatak nije zanimljiv gospodinu Galijaševiću. Interesantno je da gospodin Galijašević, kao ekspert za terorizam i sigurnost potencira prijetnju od radikalnog islama kao suštinsku prijetnju po nacionalnu sigurnost BiH i Evrope, što je iznimno popularna tema za medije i legitimna tvrdnja, naravno.

 Istovremeno gospodin Galijašević u potpunosti zanemaruje, pravda i podcjenjuje prijetnju od paramilitantnih organizacija koje sačinjavaju veterani sa sirijskog i ukrajinskog ratišta koje u manjem bh. entitetu djeluju pod pokroviteljstvom predsjednika RS-a. Ako gospodin Galijašević optužuje ministra Mektića da iz političkih razloga zanemaruje prijetnju od radikalnih islamista u BiH, postvlja se pitanje iz kojeg razloga gospodin Galijašević zanemaruje prijetnju od paravojnih formacija koje održavaju uske veze sa ljudima bliskim ruskim obavještajnim krugovima.

Terorizam ostavlja tragove u orgnizacijskom i finansijskom smislu i sve osobe koje se dovode u vezu sa takvim aktivnostima trebaju biti sigurnosno interesantne službama za zaštitu zakonitosti u BiH.

Istovremeno, podcijenjivati apsolutno istovjetnu prijetnju po nacionalnu sigurnost BiH od strane paravojnih organizacija sponzorisanih od strane stranih obavještajnih krugova i zvaničnih struktura vlasti u manjem BiH entitetu je čisti amaterizam i naslanaženje koje ovakvim istupima demonstrira gospodin Galijašević – stručnjak za terorizam i sigurnost.

Pročitajte:  Scholz: Njemačka bi mogla zaustaviti Sjeverni tok 2 ako Rusija napadne Ukrajinu

Najnovije

Mioković “potopio” Dodika: Ima obraza tražiti da se kažnjavaju oni koji Srbe nazivaju genocidnim, a na dnevnoj bazi vrijeđa Bošnjake

Dragan Mioković, penzionisani sarajevski policajac i neko ko svakodnevno komentariše aktuelnu političku situaciju u našoj zemlji, večeras se na...