Da li je bjeloruski ministar vanjskih poslova otrovan i ubijen?

Preporučujemo

Ministar vanjskih poslova Bjelorusije Vladimir Makei je prema novim informacijama otrovan u tajnoj operaciji Kremlja. Izvještaji tvrde su ga koštali tajni kontakti sa Zapadom, ali i protivljenje da Bjelorusija postane dio Putinove Rusije, prenosi Daily Mail.

Snimak koji je objavljen prikazuje Makejeva u vojnom avionu prošle sedmice, neposredno pred njegovu smrt. Nije poznato da li je bolovao od neke hronične bolesti, a zvanični izvještaj navodi da je preminuo od srčanog udara. Bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka je smrt ministra duboko potresla, te sada strahuje za vlastitu sigurnost.

Lukašenko je navodno naredio da se zamijeni njegova posluga uključujuči i kuhare i stražare, a djeci je osigurao dodatnu zaštitu. Leonid Nevzlin, rusko-izraleski oligarh i kritičar Putina iznio je tvrdnju da je Makei otrovan specijalnom operacijom ruskog FSB-a.

Nevzlin je citirao izvore “bliske ruskim tajnim službama” kako smrt izazvana trovanjem izaziva kliničku sliku koja odgovara srčanom ili moždanom udaru. Bjeloruski ministar je trebao učestvovati na sastanku OSCE-a ove sedmice u Poljskoj gdje se trebao sastati sa zapadnim političarima, dok je ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu zabranjen dolazak na ovaj sastanak.

“Smrt Makeia, drugog najvažnijeg čovjeka u državi, uzrokovala je paniku u bjeloruskim političkim krugovima, no najviše je šokiralo diktatora Lukašenka. Naredio je da se zamijene svi njegovi kuhari, sluge i stražari, a njegovoj je djeci osigurana dodatna zaštita. Diktator ne vjeruje nikome”, stoji u objavi Nevzlina.

 

Najnovije

Salihamidžić ostaje bez vozačke dozvole?

Sportski direktor Bayerna Hasan Salihamidžić ići će na sud u Minhenu zbog prebrze vožnje, piše njemački list Bild. Salihamidžića...