Da li se Dodik prepao američkih bombardera: Ovo je pokušaj okupacije

Preporučujemo

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je svako nadlijetanje stranih aviona, a posebno američkih nad vazdušnim prostorom Republike Srpske klasičan primjer provokacije, zastrašivanja i pritiska.

– Toga smo svi u Republici Srpskoj svjesni imajući u vidu činjenicu da se srpski narod, nažalost, dobro sjeća preleta aviona nad svojim glavama i bacanja osiromašenog uranijuma u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu čije posljedice ćemo dugo osjećati, rekao je Dodik, podsjetivši da su “brutalno i strašno bombardovanje u novijoj istoriji najviše osjetili građani Sarajevsko-romanijske regije”.

- -

Na pitanje Srne da prokomentariše najavu Ambasade SAD u BiH da će dva američka aviona sutra imati nizak prelet iznad nekoliko gradova u BiH u znak partnerstva BiH i SAD, Dodik je ocijenio da ta “bezumna najava za Republiku Srpsku i njene građane predstavlja ništa drugo do zastrašivanje i brutalnu represiju, ali i dokaz da Amerika danas, kao vodeći nosilac amoralizma u svjetskoj politici zastrašivanje, i agresiju naziva partnerstvom”.

– Jasno je da sprovodeći represivnu politiku Amerika ne bira sredstva i svojim političkim demoinizmom nameće zakon nasilja ničim izazvana. Partnerstvo se gradi na poštovanju, u ovom slučaju na uvažavanju Ustava i Dejtonskog sporazuma. A kada se umjesto toga, u BiH, zajednici tri ravnopravna naroda i dva entiteta, na taj način donosi odluka uprkos volji jednog naroda i jednog entiteta koji se protivi tome onda to nije partnerstvo, već pokušaj okupacije i negiranje demokratske volje građana, istakao je Dodik.

On je ponovio da se Republika Srpska ne protivi partnerstvu sa SAD, ali na demokratskim principima i kako to Dejton nalaže, kao ravnopravni entitet u BiH.

– Kad SAD bude spremna da se na taj način ponaša, mogla bi u Republici Srpskoj da ima partnera, poručio je Dodik.

- -

Predsjednik Republike Srpske je rekao da nijedan Srbin u “zajedničkim institucijama nije dao saglasnost za ovu provokativnu namjeru Ambasade SAD u BiH, te da su ovim potezom SAD podijelile BiH”.

Bilo čija je odluka i ko god je donio, rekao je Dodik, jasno je da je “riječ o provokaciji, pritisku i svojevrsnoj prijetnji srpskom narodu, Republici Srpskoj i njenom rukovodstvu”.

Najnovije

Napad na Trumpa je prvi pokušaj ubistva američkog predsjednika otkako je Reagan upucan 1981.

Napad, koji je izvršio napadač kojeg su službenici za provođenje zakona ubili, bio je prvi pokušaj atentata na američkog...