Rafinerija Bosanski Brod godinama ne radi, ali Dodika više muči ruski biznismen

Preporučujemo

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik tokom prošlosedmične posjete Moskvi i susreta sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom kazao je kako “RS ima potrebu za saradnju sa Kremljem na ekonomskom planu”.

No, taj ekonomski segment baš i nema se baš čime pohvaliti. Akumulirani gubitak Optima grupe, Rafinerije ulja Modriča, Rafinerije nafte Bosanski Brod i Nestro petrola, koje posluju u okviru Nestro grupacije, na kraju prošle godine premašio je 2,6 milijardi maraka, objavio je nedavno Capital.ba.

Samo gubitak Rafinerije nafte Bosanski Brod, koju je kupio Zarubežnjeft, prošle godine iznosio je 821 milion KM, istaknuto je u toj informaciji. Jedina rafinerija u Bosni i Hercegovini ne prerađuje naftu još od oktobra 2018. godine kada se desio požar i eksplozija u kojoj je izgubio život jedan radnik.

– Posjetu Dodika Moskvi treba gledati u kontekstu unutrašnjih problema u RS-u, a ne intenziviranja ekonomske saradnje. Ruske investicije u RS-u su prilično neuspjele – kaže za Faktor Zoran Pavlović, poslovni savjetnik i ekonomski analitičar iz Banje Luke.

Naglašava kako građani BiH trpe veliku štetu što Rafinerija Bosanski Brod nije u pogonu.

– Jednostavno, da rafinerija radi plaćali bismo jeftinije gorivo, ako ništa, onda zbog troškova transporta. Nažalost, ništa od toga. Postoje jasne obaveze koje morate redovno ispunjavati kada kupite rafineriju.

Znači, svakoj rafineriji su nužni redovni, veliki remonti, a oni su veoma skupi. Kupiti rafineriju, a to ne raditi, to je veoma opasno. Zato se i desila svojevremeno havarija zbog koje rafinerija ni dan danas ne radi, a dobar dio radnika u međuvremnu je dobio otkaz – objašnjava Pavlović.

Ističe kako RS i Dodik imaju i veći problem od rafinerije, a to je kontroverzni ruski biznismen.

– U pitanju je Rašid Serdarov koji je imao velika obećanja, između ostalih i izgradnju novog bloka u Termoelektrani Ugljevik.

Naravno, ništa se nije dogodilo. Serdarov sada odlazi iz RS-a, a entitetska elektroprivreda mora mu platiti neku vrste odštete. Ne zna se zašto ni koliko – podvukao je Pavlović.

Najnovije

Studenti iz porodica poginulih boraca i studenti bez oba roditelja koji nisu iz Sarajeva plaćat će školarinu

Studenti u Kantonu Sarajevo suočavaju se sa novim problemima. Nakon izmjene Zakona o visokom obrazovanju, diskriminisana su djeca šehida...