Da li se RS zadužila za još 350 do 400 miliona eura bez znanja javnosti?

preporučujemo

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić pozvao je predsjednika Vlade RS-a Radovana Viškovića da javnosti kaže da li je tačno da je Vlada RS-a donijela odluku o kreditnom zaduženju putem emisije obveznica na Londonskoj berzi, u kojem iznosu zadužuju RS-a i s kolikom kamatom, te koji resurs je obećan kreditoru.

”Nedopustivo je da Vlada Republike Srpske zaduži narod za 350 do 400 miliona evra, a da Narodna skupština i građani RS-a to ne znaju. To je atak na Ustav Republike Srpske koji propisuje da Narodna skupština odlučuje o zaduženjima, a sve radi finansiranja predizborne kampanje SNSD-a preko grbače osiromašenog naroda”, ističe Nešić.

Predsjednik DNS-a podvlači da je zaduženje na berzi izuzetno nepovoljno jer su kamate daleko veće nego kada se zadužuje kod banaka ili međunarodnih finansijskih institucija.

”Кako i odakle to misle vratiti, kada je privredna aktivnost značajno pala zbog pandemije? Svaki stanovnik u Republici Srpskoj već je zadužen 4.388 КM, što je za 1.800 КM više u odnosu na dug FBiH po glavi stanovnika, a ovim zaduženjem dug po glavi stanovnika RS-a porasti će za više od 600 КM”, navodi Nenad Nešić.

On navodi da je kreditni rejting Republike Srpske B3 i na korak od negativnog, što znači da će kreditori tražiti velike garancije.

”Nadam se da u ovoj situaciji neko ne računa da je naš energetski sektor nešto čime će se vraćati dugovi. Ovakvim aranžmanima zadužuju nerođenu djecu i ostaviće ih bez resursa i mogućnosti vraćanja kredita. Za budućnost djece Republike Srpske njihovi preci su založili svoje živote i niko nema pravo da njome trguje na neodgovoran način”, smatra predsjednik DNS-a Nenad Nešić.

Najnovije

U pet dana u Indiji se koronavirusom zarazilo 1,57 miliona ljudi

Indija je izvijestila o još jednom rekordnom dnevnom porastu slučajeva koronavirusa, s ukupno novih 1.57 miliona zaraženih od ponedjeljka,...