Dačić: Bakire, gotovo je s tim da je BiH unitarna država

Preporučujemo

Vicepremijer i šef srpske diplomatije Ivica Dačić za Prvu televiziju je rekao da već deset godina zagovara ideju razgraničenja Srba i Albanaca, prenosi B92.

Taj pojam je u javni prostor nedavno unio ministar odbrane Aleksandar Vulin, a da je to stav i predsjednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića po prvi put smo javno čuli u četvrtak, iako i on tvrdi da je o tome govorio i ranije.

Dačić je podržao takav Vučićev stav, a vrijedi podsjetiti da je on u prošlosti govorio o “podjeli Kosova”, dok je “razgraničenje” pominjao u julu i avgustu prošle godine.

– Promijenila se pozicija SAD, u smislu toga da su ranije smatrali da je pitanje Kosova riješeno i da mi imamo samo da priznamo Kosovo. Nova administracija je promijenila poziciju, otvoreni su da sagledaju sve prijedloge za neka kreativna i fleksibilna rješenja, to je ono što smo mi tražili. Želim da podsjetim da se ja za prijedlog koji je iznio Vučić zalažem već desetak godina, to je jedino moguće i brzo rješenje koje može da otkloni taj akutni problem. Da li će do tog rješenja doći ili ne, previše je rano govoriti o tome“, rekao je Dačić.

On je istakao da “smo vidjeli reakcije iz Prištine”, kao i da ako se “napravi kroki šta se dešava na međunarodnoj sceni može da se vidi da su SAD, Rusija, Francuska “i tako dalje” veoma raspoložene da se dođe do kompromisnog rješenja.

– Evropska unija modelira taj dijalog, a sa druge strane je Njemačka, koja kaže da ne treba mijenjati granice, ali mi kažemo da su prvo mijenjane granice Srbije… Ne možete tako da zatvorite Pandorinu kutiju i da kažete da se ništa nije desilo i da nema dalje. Situacija je takva da svi vide prištinsku stranu kao remetilački faktor koji odbija kompromis. Njihove izjave su ekstremne, ne približavaju nas trajnom rješenju, dodao je Dačić.

Upitan da prokomentariše izjavu Bakira Izetbegovića da je on “Miloševićev učenik koji uzalud pokušava da povuče paralele između Kosova i Republike Srpske”, kaže da “Bakir voli da nastupa na takav način”.

– Ja nemam ništa protiv toga da svako iznese svoje mišljenje… Izbori su u BiH i svako tu gleda neku svoju političku filozofiju i marketing. Bakire, gotovo je sa tim da je BiH unitarna država, poštujte Republiku Srpsku i prava Hrvata, mi imamo interes da živimo u miru, naveo je Dačić.

Najnovije

Bliži se kraj egzodusu, ko je pobjegao, pobjegao je? “Nakon referenduma Kremlj ide korak dalje”

Ruski nezavisni portal Meduza, koji djeluje iz inostranstva, javlja da ruske vlasti planiraju zatvoriti granice za muškarce u dobi...