Dačić: Sigurno nećemo prvo priznati Kosovo pa razgovarati

Preporučujemo

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da se “sigurno” neće dogoditi da Srbija prvo prizna Kosovo pa da tek onda razgovara sa Prištinom.

“Mi imamo svoj stav, ne priznajemo Kosovo kao nelegalnu tvorevinu”,rekao je Dačić novinarima u Beogradu poslije sastanka sa ministrom spoljnih poslova Zelenortskih ostrva Luisom Filipeom Lopesom Tavaresom.

- -

On je ocijenio da je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova akt protivan međunarodnom pravu koji kako je rekao, “nijedna zemlja na svijetu ne bi prihvatila, pa neće ni Srbija, bez obzira na pritiske i razgovore koje će neko voditi ili ne”.  

Dačić je naveo i da se Njemačka i Velika Britanija protive priči o mogućoj promjeni granica dok ostale zemlje, kako je kazao, podržavaju da se dođe do kompromisa i ne miješaju se u to kako će Beograd i Priština postići kompromis.

“Jedino ih zanima da će to biti dogovor”, kazao je ministar i dodao da je važno da zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova daju snagu Srbiji da dođe do kompromisa.

Najnovije

Efendić oštro poručio: Okerić koji u životu nikada ništa nije napravio, ničim izazvan, pokušava obezvrijediti moj rad u općini Novi Grad

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić oglasio se na društvenim mrežama...