Danas posebna sjednica NSRS-a: Hoće li Dodik dobiti podršku?

preporučujemo

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske bit će održana danas, sa početkom u 12:00 sati, u Banjoj Luci, a predviđeno je izjašnjavanje poslanika o odlukama Predsjedništva BiH koji su, kako je Milorad Dodik naveo, veoma štetni po interese RS-a.

Na predloženom dnevnom redu danas je izjašnjenje o izjavama člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog Naroda, Milorada Dodika, o proglašenju Zaključaka i Odluka Predsjedništva BiH, usvojenih na 22. redovnoj sjednici održanoj 18. oktobra, “veoma štetnim po vitalne interese RS-a”.

Narodni poslanici će se, između ostalog, izjasniti i da li je otvaranje banjalučke kancelarije Ambasade Ruske Federacije u BiH štetno po interese bh. entiteta Republika Srpska.

Pored te tačke, tu je još 21 odluka ili prijedlog protiv kojih je glasao Milorad Dodik na posljednjoj sjednici Predsjedništva BiH.

Podsjećamo, za donošenje odluka u vezi s vitalnim interesima, potrebna je dvotrećinska većina u Narodnoj skupštini RS-a i veoma je upitno da li će vlast osigurati dovoljno ruku. Na prethodnoj posebnoj sjednici prilikom donošenja Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a vlast je prijedlog progurala “kroz iglene uši” s obzirom na to da su jedva imali 43 glasa za, ali je bilo dovoljno, jer je bila potrebna prosta većina.

Pročitajte:  VIDEO/ Skandalozni prilog RTRS-a o proizvodnji naoružanja u FBiH

Najnovije

Vlada FBiH od očiju javnosti sakrila dva miliona KM za troškove arbitraže u Cirihu

Vlada FBiH je na 290 sjednici održanoj 11. novembra 2021. godine donijela zaključak kojim su zaduženi Energoinvest i BH-Gas...