Palmer za RTL: Razgovarali smo s Dodikom, nadamo se dogovoru

preporučujemo

– Mislim da možemo sagledati neke promjene oko ustava koje bi, prije svega, uklonile etnički prefiks kod izbora članova Predsjedništva.SAD i Europska unija odlučile su zajedničkim snagama pokušati riješiti političku krizu u Bosni i Hercegovini – rekao je za RTL američki izaslanik Matthew Palmer.

Na pitanje hoće li on podržati hrvatski zahtjev za izmjenom Izbornog zakona u BiH kako bi Hrvati kao konstitutivni narod bili jednako zastupljeni, Palmer je kazao:

– Ono što mi pokušavamo je raditi sa svim sudionicima ovog procesa u Bosni i Hercegovini. Izborne reforme i ciljane ustavne promjene koje prate te izborne reforme, riješit će ne samo zabrinutost bosanskohercegovačke i hrvatske zajednice, koja je izrazila da nisu jednako zastupljene u institucijama vlade, nego bi istovremeno zaključile odluke Europskog suda.

Razgovarali smo o tome s predstavnicima bosanskohercegovačke, hrvatske vlade, sa SDA-om, razgovarali smo o tome sa strankama opozicije, s vladom Republike Srpske, s Miloradom Dodikom. Vjerujem da postoji put koji vodi k dogovoru – rekao je.

Kazao je i što misli o Dodiku, odnosno o njegovim postupcima, te o optužbama da je Dodik s takvim ponašanjem glavni uzrok političke nestabilnosti u BiH:

– Zabrinuti smo oko trenutnog političkog ozračja u Bosni i Hercegovini. Zabrinuti smo zbog frakcija, napetosti, nestabilnosti koja nije zanemariva, sve to zbog postupaka i retorike Milorada Dodika. Vodili smo razgovor s njim i nadamo se dogovoru oko određenih uvjeta. Nadamo se postizanju dogovora oko izbornih reformi, oko konstituirajućih reformi i oko samih promjena izbornog zakona. Sve bi to pomoglo olakšavanju tih tenzija i frakcija – rekao je.

Na kraju je natuknuo i postoji li mogućnost promjene Daytonskog sporazuma:

– Mislim da možemo sagledati neke promjene oko ustava koje bi, prije svega, uklonile etnički prefiks kod izbora članova Predsjedništva. Uz to, omogućile bi novi okvirni zakon u BiH, koji bi podržavao želje bosanskohercegovačke i hrvatske zajednice, ali bi i pošteno zastupao predstavnike svih insititucija – zaključio je Palmer.

Pročitajte:  Novi krug teških pregovora: Hoće li biti teških odluka

Najnovije

Civilna zaštita KS izdala preporuke zbog najavljenih kišnih padavina

Kantonalni operativni centar civilne zaštite Kantona Sarajevo izdao je preporuke pravnim i fizičkim licima za preduzimanje preventivnih mjera zaštite...