Današnji dan 1994.: Djeca ubijena dok su se sankala, 12-godišnjaku geler odrubio glavu

Preporučujemo

Na današnji dan 1994. godine, za vrijeme opsade Sarajeva, Alipašino Polje je granatirano. U napadu je ubijeno šestero djece, a isto toliko ih je i ranjeno.

Među ubijenom djecom, jedno je dijete smrtno stradalo od detonacije, a ostala djeca su ubijena gelerima granata.

- -

Na taj su dan poginuli 7-godišnji Admir Subašić,12-godišnji Danijel Jurenić, 11-godišnja Indira Brković i 4-godišnji Jasmin Brković, a uz njih, ugasio se i život Mirze Dedovića i Nermina Rizvanovića.

Napad je za sobom ostavio i šestero ranjene djece.

Za vrijeme haškog suđenja ratnom zločincu Ratku Mladiću, a vezano za ubijenu djecu u Sarajevu, u 2012. godini je svjedočio Muhamed Kapetanović, koji je teško ranjen kao 9-godišnjak nakon što su na Sarajevo Mladićeve snage ispalile granatu.

On je posvjedočio kako je 22.1.1994. godine izašao pred zgradu u naselju Alipašino Polje kako bi se sankao s prijateljima. Rekao je kako je na vlastite oči vidio da je geler odrubio glavu njegovom prijatelju Danijelu Jureniću.

- -

Sam Kapetanović je zbog povreda operisan čak sedam puta.

Delegacija Kantona Sarajevo predvođena predsjednicom Skupštine KS Anom Babić položila je danas cvijeće na mjesto masakra u ulici Bosanska kod broja 4 u C fazi naselja Alipašino Polje, u znak sjećanja na šestero ubijene sarajevske djece, te na ovaj način obilježila godišnjicu od njihovog stradanja.

(Merima Druškić)

Najnovije

Kuda plovi taj broj: SDP u Mostaru ne zna ni šta bi sa sobom, a kamoli sa NiP-om, razgovaraju sa SDA, a žele “sve”

Članovi SDP-a rijetko znaju na čemu su. Možda bi oni i znali, ali kud plovi brod Nermina Nikšića, a...