Defileom više od 1.000 maturanata novogradskih osnovnih škola počinje 25. manifestacija “Novogradski dani 2023”

Preporučujemo

U općini Novi Grad Sarajevo danas je održana press konferencija na kojoj je brojnim prisutnim novinarima predstavljen program 25. tradicionalne manifestacije “Novogradski dani 2023”, koja se održava od 30. maja do 30. juna ove godine. Građani će imati priliku uživati u bogatim kulturno – zabavnim i sportskim sadržajima namijenjenim široj publici, od najmlađih do najstarijih.

Na početku obraćanja načelnik Općine Semir Efendić kazao je da je manifestacija podijeljena u tri dijela, kulturni i sportski program, te program obilježavanja značajnih događaja i ličnosti iz perioda odbrambeno oslobodlačkog rata 1992-1995. obzirom da je u junu najviše događaja koji se vežu za odbranu općine Novi Grad i grada Sarajeva od agresije.

Rekao je da je centralni događaj u sklopu dijela programa obilježavanja značajnih događa i ličnosti 8. juni, Dan odbrane općine Novi Grad, koji se tradicionalno održava na brdu Žuč, gdje bude prisutno po nekoliko hiljada ljudi.

“Mi i ove godine planiramo da to bude 8. juna na Golom Brdu, na Žuči. Drugi dio programa posebno interesantnog našim građanima je dio programa koji ima u svom sastavu manifestacije iz oblasti kulture, zabave, muzike itd.”, naveo je načelnik Efendić, istakavši da će manifestacija početi danas defileom i programom za više od 1.000 maturanata novogradskih osnovnih škola.

Kao centralne događaje izdvojio je koncert rock grupe “Bombaj štampa” kod dvorane na Dobrinji 23. juna, koncert grupe Mostar sevdah reunion 24. juna u Centru “Safet Zajko”, te 30. juna koncert duhovne muzike u Centru “Safet Zajko”, kojim će manifestacija biti i zatvorena.

Između ostalog naveo je i održavanje međunarodne smotre folklora, Dan za penzionere, Porodični dan, Dan novogradskih osnovnih škola, predstave za djecu i odrasle, izložbe, te mnoge druge zanimljive sadržaje. Kazao je da je u sklopu sportskog dijela programa svim sportskim kolektivima data šansa da predstave svoj rad i rezultate.

Adisa Šuman, pomoćnica općinskog načelnika za obrazovanje, kulturu i sport naglasila je da su organizirali ukupno 51 događaj, od kojih je 18 kulturno – zabavnih, a 20 sportskih događaja, među kojima su mnogi međunarodnog karaktera, dok se 13 odnosi na obilježavanje značajnih događaja i ličnosti.

Posebno je izdvojila Međunarodni fudbalski turnir, Međunarodni odbojkaški turnir mladosti, Atletski miting, te Internacionalni festival karatea.

Također je navela i održavanje Državnog prvenstva u praktičnom streljaštvu, Taekwondo takmičenje, te turnire u košarci, odbojci, sjedećoj odbojci, šahu, boksu, sportskom ribolovu i rukometu.

Budući da je tokom održavanja manifestacije najavljeno nestabilno vrijeme, predviđeno je da se događaji koji su planirani na otvorenom u Centru “Safet Zajko”, u slučaju kiše, održe u dvorani “Ramiz Salčin” ili multimedijalnoj sali Općine Novi Grad.

Najnovije

Smajić o blokadama i ucjenama u Parlamentu BiH: Korektno bi bilo da kažete da vladajuća koalicija ne postoji kako građani ne bi više bili...

Dom naroda Parlamentarne skupštine (PS) Bosne i Hercegovine (BiH) na današnjoj sjednci nije usvojio izmjene tri zakona jer su...