Delegacija EU: Pogoršana politička klima u Rs-u, povući diskriminatorne zakone i inicijative

Preporučujemo

Kancelarija Evropske unije u Bosni i Hercegovini osuđuje nedavne poteze rukovodstva Republike srpske, koji ozbiljno sužavaju prostor za građanski angažman, idu na štetu interesa Republike srpske i ostatka zemlje, odbacuju temeljne evropske vrijednosti i predstavljaju nazadak na evropskom putu Bosne i Hercegovine.

“Ovakva negativna dešavanja, štaviše, dovode u pitanje opredijeljenost vlasti Republike srpske za napredak Bosne i Hercegovine na njenom evropskom putu. Politička atmosfera u Republici srpskoj se primjetno pogoršala posljednjih sedmica, uključujući verbalne i fizičke napade bez presedana na aktiviste civilnog društva i novinare.

Odluka Vlade Republike srpske da usvoji Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija je jednako žalosno, jer nadalje ograničava rad organizacija civilnog društva, a time i ostvarivanja slobode udruživanja i okupljanja.

Izražavamo zabrinutost povodom najava predsjednika Republike srpske Milorada Dodika o uvođenju zabrane za LGBT+ populaciju u obrazovnim institucijama, što je diskriminatorno te stoga neprihvatljivo, naročito za zemlju kandidata.

Kancelarija EU dijeli težnju građana Bosne i Hercegovine za evropskom budućnošću zemlje, a ta težnja također iziskuje usvajanje vrijednosti EU. Očekujemo da vlasti Republike srpske povuku predložene zakone i diskriminatorne inicijative”, saopćeno je iz Kancelarije EU.

Najnovije

U Poljskoj održani protesti, pola miliona ljudi na ulicama

Pola miliona demonstranata se okupilo na ulicama Varšave u nedjelju 4. juna, kako navode predstavnici opozicije u Poljskoj koji...