Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS: Ministrica (ne)svjesno izaziva štrajk?

Preporučujemo

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH (SSOOiO) – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo saopćio je da je pokrenuo proceduru organiziranja sindikalnih aktivnosti, koje ne isključuju štrajkove i proteste, a sve s ciljem zaštite interesa radnika osnovnih škola u Kantonu Sarajevo.

Kako navode u saopćenju za javnost, razlog je Prijedlog zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u Kantonu Sarajevo koji je utvrdila ranije ovog mjeseca Vlada Kantona Sarajevo na prijedlog ministrice za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naide Hota-Muminović.

“Već je izvjesno da će početkom aprila Sindikat jednosatnim štrajkom upozoriti članove Vlade i zastupnike u Skupštini Kantona Sarajevo da se pogrešna odluka ministrice za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naide Hota-Muminović treba ispraviti i u zakon ugraditi nedostajući stav u članu 109”, naglašeno je.

Kako naglašava SSOOiO FBiH – “Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo u članu 109. Zakona ministrica Hota-Muminović je, uprkos jasno izraženom usmenom i pisanom stavu Sindikata, izbrisala stav iz važećeg zakona koji glasi: ‘U proceduri koja prethodi postupku izbora i imenovanja direktora, članovi školskog odbora iz reda roditelja, odnosno radnika obavezni su podržati obrazložen prijedlog vijeća roditelja, odnosno radnika koji se dobija neposrednim i tajnim izjašnjavanjem svih zainteresovanih članova vijeća roditelja, odnosno radnika'”.

Najnovije

Turska započela raspoređivanje specijalaca na Kosovu

Tursko Ministarstvo odbrane saopćilo je danas da je počelo sa raspoređivanjem specijalaca na Kosovu. "Nakon dešavanja na Kosovu, bataljon komandosa...