Dević, predsjednik SPUS-a o VTP mjerama: Pokazat ćemo otpor ograničavanju naših temeljnih sloboda koje nam Ustav garantuje

preporučujemo

Studenti Fakulteta političkih nauka u Sarajevu jučer su dobili mail u kojem su obavješteni kako će od 20. decembra prilikom dolaska na fakultet morati da prilože dokaz o vakcinaciji, prebolovanoj koroni, ili dokaz o testiranju, ne stariji od 48 sati.

Riječ je provedbi VTP mjera (vakcinisan, testiran, prebolio) čiju je primjenu najavila Vlada FBiH. Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS), Faruk Dević je kazao kako vjeruje da je došlo do greške u komunikaciji i razumijevanju mjera od strane Fakulteta političkih nauka.

Ipak, ako ne bude tako, najavio je kako će studenti pružiti otpor i odgovoriti na ograničavanje temeljnih sloboda zagarantovanih Ustavom BiH.

– Prije svega moram naglasiti da mjere Vlade FBiH uopšte ne spominju ni studente ni učenike i želim da vjerujem da je taj mail nastao kao greška u komunikaciji, odnosno u tumačenju samih mjera. Ono što mi smatramo jeste da ne postoji apsolutno nikakvo pravo da se nameću ograničavanja slobode kretanja koja su zagarantovana kako Evropskom deklaracijom o temeljnim ljudskim pravima i slobodama, tako i Ustavom BiH. Tako da, u ovom trenutku, to nije zvanična informacija. Međutim, ukoliko bude razgovora o tome mi ćemo pokazati otpor jednom takvom ograničavanju naših temeljnih sloboda koje nam Ustav garantuje – poručio je u izjavi za “Index” Faruk Dević.

Pročitajte:  Nove mjere u KS: VTP potvrde u zatvorenim prostorima

Najnovije

SAD mobilizirale 8.500 vojnika zbog krize u Ukrajini

Sjedinjene Američke Države mobilizirale su 8.500 vojnika za pružanje podrške u slučaju aktiviranja snaga za odgovor NATO-a na neočekivane...