Izvoz u SAD udvostručen u 2021. godini

preporučujemo

Izvoz iz Bosne i Hercegovine u Sjedinjene Američke Države više je nego udvostručen u deset mjeseci 2021, u odnosu na 2020. godinu.

Izvoz iz BiH u SAD u prvih deset mjeseci ove godine bio je oko 120 miliona maraka i u poređenju sa istim periodom prošle godine kada je BiH izvozila u SAD-e svega 52 miliona KM, što pokazuje o kakvom se napretku radi.

Sjedinjene države nisu na spisku vodećih trgovinskih partnera BiH ni kada je riječ o izvozu ni o uvozu. Međutim, za ovaj rast od 124 posto, zaslužan je izvoz oržja i municije, koji čine više od polovine našeg izvoza u SAD. Oružja i municije ove godine smo izvezli u SAD u vrijednosti od 67 miliona KM, plus 10 miliona izvoza eksploziva. Najveće tržište za ove proizvode iz BiH sada je upravo SAD, Egipat je na drugom mjestu sa 24 miliona, a na trećem Češka sa oko 18 miliona maraka – izjavio je Ahmet Egrlić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.
Egrlić najavljuje i još veći izvoz BiH u Sjedinjene Države.

Očekujemo da SAD-e ukinu carine na proizvode iz Bosne i Hercegovine na tri godine za 200 artikala. Takvu povlasticu već smo imali i to će se obnoviti, ali još ne znamo kada – dodao je Egrlić.

Pročitajte:  Turska jedan od najvećih svjetskih izvoznika lješnjaka zabilježila izvoz od skoro 344.370 tona

Najnovije

HADŽIDEDIĆ O IZBORNOJ REFORMI: Udruženi zločinački poduhvat s ciljem rušenja BiH

Razgovori o izbornoj reformi, uz posredovanje međunarodnih, predstavnika nastavljeni su danas. Sastanak članova kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamenta...