Djevojčice iz protesta skinule hidžabe Iranu: Ako se ne ujedinimo, ubijat će nas jednu po jednu

Preporučujemo

Djevojčice su se pridružile protestu protiv vlasti u Iranu tako što su skinule hidžabe.

Video čiju je autentičnost provjerio BBC prikažuje tinejdžerke u uniformama koje su skinule hidžabe i mahale njima dok su uzvikivale slogane protiv vlasti. Riječ je o sloganima koji su se mogli čuti tokom širih protesta u protekle dvije sedmice.
Snimak je nastao u ponedjeljak u Karaju, a čini se da su djevojčice istjerale jednog od vladinih zvaničnika iz svoje škole. One su vikale “sram te bilo” i gađale ga praznim flašama sve dok nije otišao.U drugom videu snimljenom također u Karaju, koji se nalazi zapadno od Teherana, djevojčice su uzvikivale: “Ako se ne ujedinimo, ubijat će nas jednu po jednu”.

U gradu Shirazu su djevojčice blokirale saobraćaj na glavnoj saobraćajnici u ponedjeljak te su mahale hidžabima uzvikujući “smrt diktatoru” misleći na vrhovnog vođu ajatolaha Alija Khameneija.

Djevojčice održale proteste i danas u Teheranu, Saqezu i Sanandaju. Mnoge su snimljene u učionicama bez hidžaba, a neke od njih su pokazivale srednji prst prema portretu ajatolaha Khameneija i osnivača Islamske Republike Iran ajatolaha Ruholaha Homeinija.

Protesti djevojčica su počeli nekoliko sati nakon što je ajatolah Khamenei, koji ima posljednju riječ u državnim odlukama, prekinuo šutnju o protestima te optužio SAD i Izrael za organizovanje nereda. Pružio je podržku sigurnosnim snagama koji su na proteste odgovorili nasiljem.

Najnovije

Naredne sedmice počinje suđenje Dodiku i Lukiću, a Sud izriče presudu Cikotiću

U Sudu Bosne i Hercegovine u srijedu, 6. decembra, planiran je početak suđenja početak suđenja Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike...