Održano pripremno ročište po Dodikovoj tužbi protiv Davora Dragičevića

Preporučujemo

Na banjalučkom Osnovnom sudu održano je pripremno ročište po tužbi Milorada Dodika protiv Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida Dragičevića kojeg je predsjednik SNSD-a tužio za klevetu.

Dodik je Davora Dragičevića tužio zbog njegovih medijskih istupa. Dragičevićev advokat Dragan Tolimir rekao je da je Dodik tužio njegovog branjenika zbog tvrdnji da su institucije RS učestvovale u likvidaciji i zataškivanju ubistva Davida Dragičevića.

Tolimir je na pripremnom ročištu predložio dokaze iz izvještaja Anketnog odbora Narodne skupštine RS, kao i odluku Ustavnog suda BiH kojom je utvrđeno da su narušena ljudska prava porodice Dragičević. Predloženo je i sedam svjedoka.

– U ovom slučaju tužilac je Milorad Dodik. Mi smo danas iznijeli niz dokaza iz kojih se vidi da su sve institucije u RS u tom trenutku nezakonito postupale. Iz toga proističe ili da su pokušavale da prikriju stvarne izvršioce i nalogodavce ili da su namjerno i nezakonito postupale u tim predmetima. Davor Dragičević tu opravdano sumnja da nešto nije u redu ako policija nezakonito provodi istragu – kazao je advokat Tolimir novinarima ispred Suda.

Davor Dragičević je prije pripremnog ročišta za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) rekao da je poraz institucija to što se sudi njemu, a što su ubice njegovog djeteta i dalje na slobodi. On kaže i da je očigledno da su procesi čekali na njegov povratak iz Austrije u Bosnu i Hercegovinu.

Glavna rasprava zakazana je za 29. novembar.

Tijelo Davida Dragičevića pronađeno je 24. marta 2018. godine na ušću rijeke Crkvene u Vrbas, u centru Banje Luke. Prvobitna istraga utvrdila je da je smrt nastupila utapanjem bez elemenata krivičnog djela. U junu 2018. godine Okružno javno tužilaštvo (OJT) Banja Luka donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv N.N. lica zbog ubistva Davida Dragičevića.

Istragu je u aprilu 2021. preuzelo Državno tužilaštvo.

U januaru ove godine Osnovni sud u Banjoj Luci prvostepenom presudom oslobodio je optužbi kriminalističke tehničare iz Banje Luke Mikicu Marijanca i Zorana Bošnjaka, optužene za krivično djelo skrivanja dokaza u slučaju ubistva Davida Dragičevića.

Najnovije

Mađarski general-major preuzima upravljanje EUFOR-om u BiH

Ministar odbrane Mađarske Kristof Szalay-Bobrovniczky potvrdio je da će mađarski general-major Laszlo Sticz preuzeti upravljanje misijom EUFOR-a u Bosni...