Đukanović: Od opcije da budemo provincija Srbije, postali smo najrazvijenija zemlja Zapadnog Balkana

Preporučujemo

Polaganjem zakletve pred crnogorskim zastupnicima u Vladinom domu na Cetinju, Milo Đukanović je zvanično preuzeo funkciju predsjednika Crne Gore.

U predsjedničkom govoru obećao je da će biti veoma aktivan u naporima da doprinese prevladavanju podjela u zemlji, navodeći da će Crna Gora nastaviti s najbržim reformama.

- -

Radio televizija Crne Gore javila je da nakon što je intonirana crnogorska himna, Đukanović je položio zakletvu:

“Zaklinjem se svojom čašću na Ustavu Crne Gore da ću dužnost predsjednika Crne Gore obavljati savjesno i odgovorno za dobro svih građana naše domovine. Kao predsjednik države posvetiću se očuvanju nezavisnosti i suvereniteta Crne Gore i njenoj afirmaciji kao građanske, demokratske, ekološke i države socijalne pravde, zasnovane na vladavini prava”.

Nakon zakletve, novi šef crnogorske države je rekao da na dužnost predsjednika stupa sa osjećanjem časti i odgovornosti, a ponosan na ostvarenja u prethodnom periodu.

“Od opcije da budemo provincija proširene Srbije, koja nam se nudila kao aternativa na predsjedničkim izborima 1997. godine, Crna Gora je u međuvremenu postala ekonomski i demokratski najrazvijenija zemlja na Zapadnom Balkanu, lider reformi i pregovora sa Evropskom unijom i izvjesno prva sljedeća članica tog saveza”, rekao je Đukanović, prenosi NAP.

- -

On je saopštio da nova Crna Gora, obavezana prema precima, nastavlja njihovo djelo. Navodeći kako je Evropskoj uniji potrebna unutrašnja konsolidacija, Đukanović je rekao da to znači i preispitivanje vizije ujedinjenja, što utiče na spoljno-političku sliku Zapadnog Balkana.

“Kao da je danas u izvjesnoj mjeri zamagljena evropska budućnost našeg regiona, koja početkom novog vijeka nije bila upitna”, rekao je Đukanović.

Novoizabrani predsjednik je rekao da je vrijeme za razgovor o evropeizaciji Zapadnog Balkana.

“Zato nam ne trebaju obećanja o prijemu 2025. I bez takvih projekcija mi ćemo nastaviti s najbržim reformama. Treba nam podrška u savladavanju jaza istorijski naslijeđene zaostalosti regiona. Treba nam podrška u izgradnji institucija koje će unaprijediti vladavinu prava”, rekao je Đukanović.

Šef crnogorske države rekao je da je danas znanje ključni resurs, posebno za zemlje poput Crne Gore, limitirane veličinom teritorije i populacije.

“Put u bolju budućnost vodi kroz izgradnju društva znanja”, saopštio je Đukanović, navodeći da se moraju temeljno preispitati svi aspekti obrazovanja.

Najnovije

Modriča: U požaru u zdravstvenoj ustanovi stradala jedna osoba

Jedna osoba poginula je u požaru koji se tokom noći desio u jednoj javnoj zdravstvenoj ustanovi u Modriči. Kako je...