Đukanović: Od opcije da budemo provincija Srbije, postali smo najrazvijenija zemlja Zapadnog Balkana

Preporučujemo

Polaganjem zakletve pred crnogorskim zastupnicima u Vladinom domu na Cetinju, Milo Đukanović je zvanično preuzeo funkciju predsjednika Crne Gore.

U predsjedničkom govoru obećao je da će biti veoma aktivan u naporima da doprinese prevladavanju podjela u zemlji, navodeći da će Crna Gora nastaviti s najbržim reformama.

Radio televizija Crne Gore javila je da nakon što je intonirana crnogorska himna, Đukanović je položio zakletvu:

“Zaklinjem se svojom čašću na Ustavu Crne Gore da ću dužnost predsjednika Crne Gore obavljati savjesno i odgovorno za dobro svih građana naše domovine. Kao predsjednik države posvetiću se očuvanju nezavisnosti i suvereniteta Crne Gore i njenoj afirmaciji kao građanske, demokratske, ekološke i države socijalne pravde, zasnovane na vladavini prava”.

Nakon zakletve, novi šef crnogorske države je rekao da na dužnost predsjednika stupa sa osjećanjem časti i odgovornosti, a ponosan na ostvarenja u prethodnom periodu.

“Od opcije da budemo provincija proširene Srbije, koja nam se nudila kao aternativa na predsjedničkim izborima 1997. godine, Crna Gora je u međuvremenu postala ekonomski i demokratski najrazvijenija zemlja na Zapadnom Balkanu, lider reformi i pregovora sa Evropskom unijom i izvjesno prva sljedeća članica tog saveza”, rekao je Đukanović, prenosi NAP.

On je saopštio da nova Crna Gora, obavezana prema precima, nastavlja njihovo djelo. Navodeći kako je Evropskoj uniji potrebna unutrašnja konsolidacija, Đukanović je rekao da to znači i preispitivanje vizije ujedinjenja, što utiče na spoljno-političku sliku Zapadnog Balkana.

“Kao da je danas u izvjesnoj mjeri zamagljena evropska budućnost našeg regiona, koja početkom novog vijeka nije bila upitna”, rekao je Đukanović.

Novoizabrani predsjednik je rekao da je vrijeme za razgovor o evropeizaciji Zapadnog Balkana.

“Zato nam ne trebaju obećanja o prijemu 2025. I bez takvih projekcija mi ćemo nastaviti s najbržim reformama. Treba nam podrška u savladavanju jaza istorijski naslijeđene zaostalosti regiona. Treba nam podrška u izgradnji institucija koje će unaprijediti vladavinu prava”, rekao je Đukanović.

Šef crnogorske države rekao je da je danas znanje ključni resurs, posebno za zemlje poput Crne Gore, limitirane veličinom teritorije i populacije.

“Put u bolju budućnost vodi kroz izgradnju društva znanja”, saopštio je Đukanović, navodeći da se moraju temeljno preispitati svi aspekti obrazovanja.

Najnovije

Kina uspješno lansirala petu misiju s ljudskom posadom na svemirsku stanicu

Kina je u utorak uspješno lansirala svemirski brod s novom posadom od tri člana za svoju svemirsku stanicu, izvještavaju...