- Advertisement -

Kineski bombarderi “bocnuli” Pentagon

Preporučujemo

U Južno kinesko more je kinesko ratno vazduhoplovstvo prvi put dovelo bombardere dugog dometa, čime u njihov domet postavlja cijelu jugoistočnu Aziju.

List Čajna dejli javio je ranije da je kinesko ratno vazduhoplovstvo sprovelo obuku uzletanja i sletanja s bombarderima H-6k u Južnom kineskom moru.

Kina ima više sporova sa svojim manjim susjedima oko ostrva, koralnih grebena i laguna u tim vodama važnim za globalnu trgovinu, bogatim ribom i potencijalnim naftnim i gasnim rezervama.

Kinesko ministarstvo odbrane je u petak saopštilo da je vježba sprovedena na ostrvskom ,ali nije navela gdje ili kada, dodajući samo da je ona obavljena nedavno u oblasti južnog mora.

U vježbu je uključeno nekoliko aviona H-6K koji su poleteli iz vazdušne baze i pravili simulirane napade na morske ciljeve prije sletanja, navelo je ministarstvo.

SAD koje nemaju nikakve teritorijalne preteznije, ali insistiraju na slobodi plovidbe i mirnom rješenju sporova bez prisile ili pretnje silom kritikovale su taj kineski potez, prenosi agencija AP.

Portparol Pentagona mornarički pukovnik Kristofer Logan u imejl poruci za agenciju AP rekao je da SAD ostaju posvećene “otvorenom i slobodnom indijsko-pacifičkom regionu”, penosi b92.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Išerić: Milanović počinio krivično djelo napada na ustavni poredak BiH

Piše: Dr.sc. Enver Išerić Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske, danas je najavio "vruću jesen u Bosni i Hercegovini" zbog posljednjih dešavanja oko...