Đukanović preuzima funkciju predsjednika

Preporučujemo

 Novoizabrani predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, položit će danas zakletvu pred zastupnicima Skupštine, čime će i zvanično stupiti na tu funkciju, javila je Radio televizija Crne Gore, prenosi novinska agencija Patria.

Svečana sjednica će biti održana u Vladinom domu na Cetinju.

- -

Osim zastupnika, svečanoj sjednici će prisustvovati nekadašnji predsjednici Crne Gore, Skupštine i Vlade, najviši državni funkcioneri i čelnici državnih institucija.

Na sjednicu su pozvani i članovi Vlade, vjerski velikodostojnici, rektori univerziteta, članovi diplomatskog kora, nerezidentni ambasadori, vojni izaslanici odbrane i predstavnici međunarodnih organizacija.

Đukanović će položiti zakletvu pred skupštinskim zastupnicma, na dan kada ističe mandat njegovom prethodniku, Filipu Vujanoviću.

Đukanović će održati inauguracioni govor, čime će stupiti na dužnost predsjednika Crne Gore, piše NAP.

- -

Tekst zakletve glasi: “Zaklinjem se svojom čašću na Ustavu Crne Gore da ću dužnost predsjednika Crne Gore obavljati savjesno i odgovorno za dobro svih građana naše domovine. Kao predsjednik države posvetiću se očuvanju nezavisnosti i suvereniteta Crne Gore i njenoj afirmaciji kao građanske, demokratske, ekološke i države socijalne pravde, zasnovane na vladavini prava”.

Nakon što predsjednik Skupštine, Ivan Brajović, zaključi sjednicu, uslijediće ceremonija Svečanog vojnog pozdrava na platou ispred Vladinog doma.

Na predsjedničkim izborima, održanim 15. marta, Đukanović je osvojio 53,9 odsto glasova. On će tu funkciju obavljati pet godina.

Od uvođenja višestranačkog sistema u Crnoj Gori predsjednici Crne Gore su bili Momir Bulatović, u dva mandata, Đukanović jednom i Filip Vujanović tri puta.

Najnovije

Ismail Barlov je novi prvak Evrope na 50 metara prsno!

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je zlatnu medalju na Evropskom seniorskom prvenstvu koje se održava u...