Kuba: Porastao broj žrtava avionske nesreće, pronađena crna kutija

Preporučujemo

U padu aviona na Kubi poginulo je 110 osoba, među kojima 11 stranaca, a tri su osobe ranjene, prema novim podacima koje je saopštio ministar prometa Adel Yzquierdo o najtežoj nesreći na tom otoku u 30 godina, a koju bi mogla rasvijetlila pronađena crna kutija.

Ministar je precizirao novinarima da je među 110 poginulih u petak 99 Kubanaca, šest meksičkih članova posade i troje stranih turista, jedan Meksikanac i jedan argentinski par, te dvoje Afrikanca.

- -

Prethodni podaci su govorili o troje preživjelih od 110 putnika, piše N1.

Pronađena je jedna od crnih kutija Boeinga 737-200 koji je pao u petak ubrzo nakon polijetanja iz Havane.

Ta crna kutija, koju već pregledava istražno povjerenstvo, u “dobrom je stanju”, rekao je Adel Yzquierdo državnim medijima. “Sljedećih sati bi trebali dobiti drugu crnu kutiju”, dodao je.

Crne kutije bi ubrzo trebale pružiti prve informacije o padu tog zrakoplova koji je unajmila kubanska državna kompanija Cubana de Aviacion od Mexican Global Aira, poznatog pod imenom Aerolineas Damojh.

- -

Nakon nesreće novi kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel je odmah najavio pokretanje istrage.

Meksiko je u subotu poslao tim istražitelja iz svoje Generalne direkcije civilnog zrakoplovstva da pomognu u istrazi, a američki Boeing osigurao je tehničku ekipu za potrebe kubanskih vlasti.

Kuba je zbog najveće zrakoplovne nesreće u toj zemlji u posljednjih 30 godina, proglasila dvodnevnu žalost, 19. i 20. maja.

Nesreća se dogodila u petak ubrzo nakon polijetanja zrakoplova Boeing 737 koji se srušio u krumpirište blizu naseljenog područja.

Bio je to putnički avion na domaćem letu iz Havane za Holguin u istočnoj Kubi.

Državni mediji izvijestili su da je saučešće porodicama žrtava izrazio i bivši kubanski predsjednik Raul Castro, koji sada vodi zapovjednu komunističku stranku zemlje i oporavlja se od operacije kile. To je ujedno i prvi put da je Kuba izvijestila o zdravstvenom stanju Castra (86), koji je prošlog mjeseca predao vlast svojoj ‘desnoj ruci’ Diaz-Canelu.

U vezi te nesreće oglasio se i meksički transportni odjel, napisavši na svojim web strabicama da je avion tokom polijetanja očito pretrpio problem i srušio se.

Za taj avion  (Boeing 737-201) meksičke su vlasti objavile da je stvoren 1979. te da ga kubanska avionska komanija Cubana iznajmljuje od male meksičke firme Damojh, iz koje su kazali da nemaju dovoljno informacija, dok su iz Cubane odbili komentirati.

Najnovije

Guterres: Svijet ne može sebi priuštiti da Liban postane nova Gaza

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres izrazio je duboku zabrinutost zbog rastućih tenzija između Izraela i libanske grupe...